Domaća piletina pred tržištem EU

Željka Domazet
Domaća piletina pred tržištem EU

Sarajevo - Glavni inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU stigao je u BiH da bi utvrdili da li su ispunjeni kriterijumi za izvoz peradi u EU, a predstavnici vlasti i proizvođači vjeruju da će se domaća piletina uskoro naći na evropskom tržištu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da će inspekcija obići objekte koje je BiH predložila.

- Riječ je o četiri izvozna objekta za koje nam se čini da su u ovom trenutku najspremniji, a postoji još 15 objekata koji se pripremaju za izvoz. Taj sektor odlično napreduje, lideri smo u regionu i imamo izvozni potencijal - kaže Šarović.

Napominje da su se proteklih godina naporno pripremali i usvojili niz zakona, pravilnika i odluka o ovom pitanju.

- Nadam se dobrim vijestima, a to je da bi BiH već za koju sedmicu mogla da se nađe na EU listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa peradi i prerađevina - rekao je on.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac ističe da nema nikakvog razloga da peradari iz BiH ne dobiju zeleno svjetlo za izvoz u zemlje EU.

- Nažalost, nama je problem plasman na tržište. BiH ima bolje brojlersko meso od zemalja iz EU, jer je naša hrana bolja, ali njih nije briga, njima je važno da što više mesa uvezu na naše tržište - kazao je Usorac.

Pozitivnom rješenju inspekcije nada se i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

- To će zasigurno biti veliki podsticaj i značaj za našu industriju, koja je sve većim zamahom prisutna na tržištima BiH i zemalja CEFTA. U vezi sa tim proširuje se mogućnost na evropskom tržištu - rekao je Bojić.

Uvjeren je, kaže, da domaće kompanije, mesne industrije i proizvođači piletine ispunjavaju sve evropske standarde.

Posjeta inspektora počela je sastankom u Kancelariji za veterinarstvo BiH, kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija BiH, Srpske i FBiH te Delegacije EU. Tokom posjete, koja će trajati do 6. oktobra, planirano je da inspekcija EU osim "Ovako", "Madija", "Brovisa" i "Agreksa", posjeti ministarstva poljoprivrede i uprave za inspekcijske poslove RS i FBiH i dvije laboratorije.

U firmi "Agreks" iz Donjeg Žabara, koja je jedan od vodećih proizvođača konzumnih jaja u Srpskoj i BiH, kažu da su spremni za dolazak evropskih inspektora.

- Ne znamo tačan datum dolaska inspektora, tako da u svakom trenutku moramo biti spremni. Sve je spremno, od dokumentacije do paketnog centra gdje pakujemo jaja, opremljenosti vozila i svega što bi moglo biti predmet njihovog interesovanja - istakli su u firmi "Agreks".

Proizvodnja

Na pitanje da li je problematična činjenica da su tri firme predložene za izvoz iz FBiH, a jedna iz RS, Vladimir Usorac je rekao da je RS lider u proizvodnji peradarskog mesa, te da većina tog mesa ide u proizvodnju u FBiH.

- To ne bi trebalo da bude problem. I kada je izvoz mlijeka u pitanju, šest firmi je iz FBiH, a dvije iz RS, ali većina mlijeka iz RS ide u FBiH na preradu. Ne treba da se zamaramo time - rekao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana