Дом Рада Врањешевић добија вртић

nezavisne.com
Дом Рада Врањешевић добија вртић

Бањалука - У оквиру Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" до октобра би требало да буде опремљен вртић у који ће моћи бити смјештено 50 малишана.

Средства за његово опремање требало би да буду издвојена из буџета Владе РС. Жељка Цвијановић, премијерка РС, недавно је изјавила да ће Влада РС у наредних неколико седмица донијети одлуке о издвајању између 50.000 и 100.000 КМ за опремање тог вртића.

Владимир Кајкут, директор Дома, рекао је да ће простор, који ће бити опремљен, бити подијељен на двије просторије. Појаснио је да је површина једне просторије 200 метара квадратних, а друге већа од 200 метара квадратних.

"Вртић је добар за локалну заједницу јер је у насељу Кочићев вијенац потребан вртић, али је добар и због услуге коју би Дом пружао и за нашу дјецу из вртића која би ишла заједно са том дјецом", објаснио је Кајкут.

Према његовим ријечима, простор је идеалан јер има одвојено двориште, посебан улаз, паркинг, видео-надзор, а медицинско особље је на располагању 24 сата.

"Вртић је идеја која одавно постоји, али нисмо имали довољно средстава да га опремимо. То је простор који је прије рата кориштен као вртић, али је девастиран у рату", рекао је Кајкут.

Додао је да су кроз донације које су до сада добили успјели замијенити столарију и да би сада требало наставити радове.

Кајкут каже да ће опремање трајати неколико мјесеци, али процјењују да би до септембра или октобра могли имати вртић у дворишту Дома.

"Још није прецизно одређен концепт рада, али имамо одређени број радника које бисмо пребацили у тај дио и, ако буде потребе, ангажоваћемо спољног сарадника који има искуства у раду у вртићима како би нам помогао око осмишљавања програма", објаснио је Кајкут. Нагласио је да би се вртић самофинансирао када буде опремљен.

Кајкут каже да су прије неколико мјесеци донијели план трансформације Дома, јер су са УНИЦЕФ-ом и Министарством здравља и социјалне заштите РС потписали меморандум о сарадњи да се почне трансформација у смислу да ће се смањивати број дјеце у Дому.

"УНИЦЕФ улаже средства у обуку хранитељских породица и циљ је да се што више дјеце смјести у хранитељске породице. Држави треба установа и она се неће угасити, она ће се само преформулисати у друге услуге које ћемо да пружамо", објаснио је Кајкут.

Додао је да руководство Дома планира увести седам нових услуга које би пружали у будућности, а једна од њих је и вртић који је, како је рекао, и најкомерцијалнији, јер би Дом имао финансијску корист.*

Продајна изложба слика

Руководство Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у наредном периоду планира да организује продајну изложбу више од 200 слика које имају у овој установи.

"Циљ нам је да од средстава које сакупимо купимо ново возило за корист дјеце јер нам је то цифра која би се уклапала. Ако буде остао дио средстава од изложбе, користићемо их за опремање вртића, ако буде потребно", рекао је Ненад Талић, замјеник директора Дома.

Додао је да су изложбу планирали организовати одржати крајем маја или почетком јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана