Doktora lani nije vidjelo 230.000 ljudi

Milijana Latinović
Doktora lani nije vidjelo 230.000 ljudi

Banjaluka - Od ukupnog broja stanovnika RS registrovanih u timovima porodične medicine, njih 230.106 lani nijednom nije otišlo doktoru, mahom zbog nedostatka navike odlaska na preventivne preglede i straha od moguće dijagnoze.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS u timovima porodične medicine u prošloj godini bila su registrovana 1,02 miliona osiguranika, a u domovima zdravlja i privatnim ambulantama liječeno je njih 77,6 odsto.

- U domovima zdravlja i u privatnim ambulantama porodične medicine lani su liječena 798.464 osiguranika - naveli su u Fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak kaže da je kod nas zastupljeno mišljenje da ako nema bola, čovjek je zdrav, što i nije baš ispravno.

- Strah od dijagnoze i liječenja je jedan od razloga zbog kojih mnogi izbjegavaju odlazak ljekaru, ne shvatajući i da liječenje najtežih oboljenja ima pozitivan ishod samo ako se na vrijeme otkriju - kazao je Kuprešak, koji je i direktor Doma zdravlja u Čelincu.

Istakao je da zaposleni često odgađaju odlaske na preglede, sa ne bi izostajali s posla, jer svako odsustvo znači i manju platu.

- Sistem je naprosto takav da zaposleni, posebno oni koji rade u privatnom sektoru, odlaske ljekaru odgađaju do posljednjeg momenta, da zbog bolovanja ne bi primili umanjenu platu. S druge strane, naš narod nema ni kulturu odlaska na preventivne preglede - rekao je Kuprešak.

Ističe da su među pacijentima koje svakodnevno sreće u ambulanti najčešći penzioneri, hronični bolesnici i građani koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Šef Službe porodične medicine u Domu zdravlja u Doboju doktor Dejan Nedić kaže da se rijetki odazovu organizovanim preventivnim pregledima.

- Sugrađani su nezainteresovani, iz nekih samo njima poznatih razloga. U prosjeku se polovina naših osiguranika odazove akcijama, koje organizujemo više puta godišnje - rekao je Nedić i dodao da će Dom zdravlja Doboj iduće sedmice organizovati preventivne preglede mjerenja nivoa šećera u krvi.

Dok većina stanovnika Srpske smatra da nema potrebe da odlaze ljekaru ako ih ništa ne boli, mnogi će posvjedočiti da im je preventivni pregled spasio život.

- Ništa me nije boljelo, nikakve tegobe nisam imala, ali sam odlučila da odem na mamografski pregled. Ispostavilo se da imam početni stadijum karcinoma dojke, koji je na vrijeme uklonjen i sada se dobro osjećam. Ko zna šta bi bilo da nisam tada otišla na pregled - kazala je Banjalučanka Biljana M.

Poslodavci

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je rekao da broj radnika na bolovanju konstantno raste.

- Odsustvo radnika sa posla je sve veće, a Fond zdravstva i sindikat treba da odgovore kako neko može da bude na bolovanju dvije godine, izuzev trudnica. Za godinu može da se utvrdi da li je radnik zdrav za posao ili je za penziju. Porodična medicina nije dala rezultate i reforma zdravstva je otišla u pogrešnom pravcu - istakao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana