Доктора лани није видјело 230.000 људи

Милијана Латиновић
Доктора лани није видјело 230.000 људи

Бањалука - Од укупног броја становника РС регистрованих у тимовима породичне медицине, њих 230.106 лани ниједном није отишло доктору, махом због недостатка навике одласка на превентивне прегледе и страха од могуће дијагнозе.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС у тимовима породичне медицине у прошлој години била су регистрована 1,02 милиона осигураника, а у домовима здравља и приватним амбулантама лијечено је њих 77,6 одсто.

- У домовима здравља и у приватним амбулантама породичне медицине лани су лијечена 798.464 осигураника - навели су у Фонду.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак каже да је код нас заступљено мишљење да ако нема бола, човјек је здрав, што и није баш исправно.

- Страх од дијагнозе и лијечења је један од разлога због којих многи избјегавају одлазак љекару, не схватајући и да лијечење најтежих обољења има позитиван исход само ако се на вријеме открију - казао је Купрешак, који је и директор Дома здравља у Челинцу.

Истакао је да запослени често одгађају одласке на прегледе, са не би изостајали с посла, јер свако одсуство значи и мању плату.

- Систем је напросто такав да запослени, посебно они који раде у приватном сектору, одласке љекару одгађају до посљедњег момента, да због боловања не би примили умањену плату. С друге стране, наш народ нема ни културу одласка на превентивне прегледе - рекао је Купрешак.

Истиче да су међу пацијентима које свакодневно среће у амбуланти најчешћи пензионери, хронични болесници и грађани који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање.

Шеф Службе породичне медицине у Дому здравља у Добоју доктор Дејан Недић каже да се ријетки одазову организованим превентивним прегледима.

- Суграђани су незаинтересовани, из неких само њима познатих разлога. У просјеку се половина наших осигураника одазове акцијама, које организујемо више пута годишње - рекао је Недић и додао да ће Дом здравља Добој идуће седмице организовати превентивне прегледе мјерења нивоа шећера у крви.

Док већина становника Српске сматра да нема потребе да одлазе љекару ако их ништа не боли, многи ће посвједочити да им је превентивни преглед спасио живот.

- Ништа ме није бољело, никакве тегобе нисам имала, али сам одлучила да одем на мамографски преглед. Испоставило се да имам почетни стадијум карцинома дојке, који је на вријеме уклоњен и сада се добро осјећам. Ко зна шта би било да нисам тада отишла на преглед - казала је Бањалучанка Биљана М.

Послодавци

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић је рекао да број радника на боловању константно расте.

- Одсуство радника са посла је све веће, а Фонд здравства и синдикат треба да одговоре како неко може да буде на боловању двије године, изузев трудница. За годину може да се утврди да ли је радник здрав за посао или је за пензију. Породична медицина није дала резултате и реформа здравства је отишла у погрешном правцу - истакао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана