Dokazi u korist generalu Đukiću

Srna
Dokazi u korist generalu Đukiću

Beograd - Knjiga generala Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija - režirana tragedija” promovisana je juče u Beogradu, a iz tima za odbranu generala Novaka Đukića, koga je Sud BiH proglasio krivim za zločin na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, poručili su da su dokazali da on nije odgovoran za tu tragediju.

Penzionisani general-major Vidosav Kovačević, koji je koordinator tima za odbranu, rekao je da je taj tim u prvoj Brankovićevoj knjizi dokazao da za zločin na Tuzlanskoj kapiji nije kriva srpska granata.

- Dokazali smo da nije kriv srpski vojnik, da nije kriv general Đukić, a samim tim ni Vojska Republike Srpske ni Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Drugom knjigom tim je išao korak dalje - da istraži ko je to uradio. Mislim da ćemo uspeti da saznamo istinu šta se dogodilo. Ova knjiga otvara tu priču i govori ljudima i činjenicama ko je to mogao da uradi jer smo dokazali da to nije srpski top s Ozrena - rekao je Kovačević.

Sa promocije je poručeno da ova knjiga otkriva mnoge detalje.  Rečeno je i da to što su većini ubijenih i povrijeđenih na Tuzlanskoj kapiji u maju 1995. godine stradali donji ekstremiteti ukazuje na terorističku akciju i eksploziv postavljen na asfalt te ugrađen u dijelove objekata.

Sud BiH osudio je 2014. godine Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske RS, naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu s Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba. Stručnjaci koji su rekonstruisali događaj na vojnom poligonu Nikinci u Srbiji tvrde da nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana