Dogovorena saradnja sa zdravstvenim ustanovama Sankt Peterburga

Srna
Dogovorena saradnja sa zdravstvenim ustanovama Sankt Peterburga

Sankt Peterburg - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je sa predstavnicima Komiteta za zdravstvo Sankt Peterburga dogovoreno da 23. septembra delegacija ovog grada posjeti Banjaluku i Srpsku, kada bi trebalo da bude sačinjen plan razmjene kadrova i dogovor da se pacijenti iz Srpske liječe u Sankt Peterburgu.

“Dogovoreno je i da u narednom periodu budu imenovani predstavnici Ministarstva i Komiteta za stalnu saradnju i razmjenu informacija”, rekao je Bogdanić Srni.


On je dodao da je ova posjeta planirana na dan kada će biti otvoren Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske.

Bogdanić, koji je zajedno sa direktorom UKC-a Vladom Đajićem u posjeti Sankt Peterburgu, rekao je da je razgovarano i o mogućnosti da lijekovi, odnosno farmaceutski proizvodi, medicinska oprema i sredstva iz ove ruske oblasti dođu na tržište Republike Srpske.

“Posjetili smo i Onkološki institut i vidjeli njegove mogućnosti, te smo dogovorili na koji način ćemo u budućnosti sarađivati. Dostavili smo dokumentaciju o dvije djevojčice, a jedna od njih će moći da se u narednom periodu liječi najsavremenijom terapijom u Sankt Peterburgu”, rekao je Bogdanić.

On je naveo da je ova posjeta značajna i dodao da je planiran i radni ručak sa predstavnicima farmaceutskih kompanija i proizvođača medicinske opreme.

Đajić je istakao da je posjeta Komitetu za zdravlje Sankt Peterburga i pojedinim zdravstvenim ustanovama bila veoma uspješna te da je to nastavak saradnje koju je prije nekoliko mjeseci dogovorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Dočekani smo veoma lijepo i obećano nam je da će staviti sve resurse koje su u mogućnosti da pomognu našim pacijentima i ljekarima. Najbitnije je da će naši ljekari ovdje moći da dolaze na besplatnu edukaciju i da uče od ovih stručnjaka, u šta smo se i uvjerili”, naveo je Đajić.

Prema njegovim riječima, obećano je da će i stručnjaci iz Sankt Peterburga dolaziti u Republiku Srpsku da pregledaju pacijente i obavljaju operacije, kao i da edukuju naše ljekare.

“Imaćemo i sastanak sa predstavnicima farmaceutskih kompanija koji imaju odlične preparate, koji su od 20 do 30 odsto jeftiniji od preparata iz Evrope, što će biti ušteda za naš zdravstveni sistem”, naveo je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana