Догодине могуће стипендије на кредит

Д. С.
Догодине могуће стипендије на кредит

Бањалука - Стипендије у Републици Српској од идуће године би могле бити кредитне, а износ поврата зависио би од просјека оцјена, што би олакшало многим родитељима који новац за школовање дјеце одвајају "од уста".

Ријеч је о идеји Уније удружења послодаваца РС која је уврштена у Меморандум о заједничким политикама за период 2018 - 2020. година.

Послодавци кажу да ће почетком идуће године заједно са надлежнима размотрити могућност да стипендије буду кредитне, што је пракса широм свијета.

- Стипендије добија и ко треба и ко не треба, а нико нема обавезу да врати тај новац или одради у домаћој фирми кад заврши школовање - казао је члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Предсједник Уније студената Ратко Савић истакао је да се слажу да буде уведен студентски зајам и у Српској, што су и сами предлагали.

- Међутим, на слажемо се да стипендије, које се данас додјељују успјешним студентима као награда и помоћ, буду кредитне - казао је Савић.

У Министарству просвјете и културе РС истакли су да су спремни да у сарадњи са друштвеним партнерима размотре могућност да стипендије буду кредитне.

У овом министарству истичу да им је ове године стигло више од 1.600 пријава на конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у РС и иностранству.

Овим конкурсом, који је затворен прошле седмице, планирана је додјела 1.070 стипендија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана