Додик и Цвијановић положили камен темељац за обданиште у Илићки код Брчког

Срна
Додик и Цвијановић положили камен темељац за обданиште у Илићки код Брчког

Брчко - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић данас су у брчанском насељу Илићка положили камен темељац за изградњу обданишта, за шта је Србија издвојила 500.000 евра.

Цвијановићева је новинарима након свечаности рекла да је изградња почела прије 10-15 дана, а да је данас свечано обиљежен почетак радова, те истакла да је битно да се ради и гради.

Она је изразила захвалност Влади Србије, која је у оквиру помоћи од 21 милион евра, издвојила 500.000 евра за овај вртић, а све то кроз договоре руководстава Србије и Републике Српске.

“Овим се на најбољи могући начин показује опредијељеност да заједно доприносимо обезбјеђењу бољих услова за живот у свакој локалној заједници”, истакла је она.

Она је изразила задовољство што у Брчком постоји потреба за још обданишта, додајући да ће се градити још два на различитим локацијама.

“Брчко дистрикт има посебан значај за Републику Српску и кроз активности наших људи овдје реализујемо овакве пројекте. Ово показује нашу способност да мобилишемо одређена средства и да радимо корисне ствари”, додала је она.

Предсједник Српске Додик је напоменуо да је Брчко дистрикт по арбитражној одлуци заједничко власништво два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

“Ми исказујемо наш интерес у том дијелу и ту смо увијек да помогнемо нашим људима који су овдје и цијелом дистрикту”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је Српска у брчанско насеље Илићка уложила више од четири милиона КМ Владиних средстава да би то насеље урбанизовали, у смилу изградње улица, расвјете, водовода, канализације.

“Наставићемо да помажемо, изградњом овог вртића и других садржаја за које се процијени да су потребни”, поручио је Додик.

Он је рекао да је Српска створила претпоставке да може и она сама више да помаже.

“У прошлости смо радили на томе да учинимо да ово насеље изгледа фино на задовољство мјештана. Потребно је уложити напоре да се нађу довољно квалитетни послови да људи добро живе, а мислим да период који долази ствара могућност за тако нешто”, додао је Додик.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић захвалио је Влади Србије као донатору средстава за изградњу овог обданишта, затим Влади и предсједнику Републике Српске, који су ова средства усмјерили у Брчко, па и у насеље Илићка, гдје постоји потреба за изградњом обданишта.

“Ово је израз једне братске подршке наших сународника са друге стране Дрине, али и пружена рука онима који су спремни да је прихвате”, истакао је Милић.

Према његовим ријечима, Влада Српске уложила је знатна средства у брчанско насеље Илићка за реализацију различитих инфраструктурних пројеката, а ове године је у дистрикт уложила око милион КМ.

“То нису мала средства, између осталог, издвојено је око 400.000 КМ за изградњу још једног обданишта у Грчици”, додао је он.

Милић је напоменуо да је Република Српска кроз цијену електричне енергије коју донира Брчком у ствари највећи појединачни донатор дистрикта са око 30 милиона КМ.

“Све је то показатељ једне конструктивне политике која се води из Републике Српске, да се на Брчко дистрикт гледа као на интегрални дио Српске, наравно у складу са арбитражном одлуком и свима нама који живимо у дистрикту, држављанима Српске, то је значајна подршка да се и ми осјећамо као дио јединственог корпуса држављана Српске”, рекао је Милић.

Он је навео да је обданиште корисне површине око 900 метара квадратних и да ће моћи да прими око 80 дјеце.

“Дистрикт ће мањи дио средстава издвојити за вањско уређење обданишта, али се надам да ћемо од средине наредне године ово обданиште ставити у функцију”, додао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана