Додик: Институције Српске за обнову храма у Градишци донираће 150.000 КМ

Срна
Додик: Институције Српске за обнову храма у Градишци донираће 150.000 КМ

Градишка - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да ће за обнову Храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци донирати једну предсједничку плату, а институције Српске 150.000 КМ.

Предсједник Српске, који је присуствовао донаторској вечери за обнову централног православног храма у Градишци, изразио је наду да ће, уз донацију општине Градишка од 50.000 КМ и бројних приложника, бити прикупљено довољно средстава за обнову храма, који се налази на самом улазу у Републику Српску.


„Већ дуже се планира обнова храма у Градишци који је био повезница различитих генерација и свједок наших успјеха и страдања. То је храм који говори много о нашем идентитету и у којем ћемо се окупљати, крстити и вјенчавати“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци потребан српском народу и свима који на то подручје долазе и пролазе.

Додик је нагласио да је Република Српска увијек несебично помагала изградњу и обнављање црква, јер је Српска православна црква данас један од најснажнијих елемената националног српског идентитета.

„Гдје год постоје Срби, постоје и цркве које нас окупљају и свједоче о нашим националним вриједностима, нашој култури, вјери и крсној слави“, нагласио је Додик.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да су локална управа, као и бројни привредници и приложници вођени племенитим циљем да се обнови ова светиња.

„Окупили смо се да сви по мало помогнемо да се обнови храм који се налази на вратима Републике Српске и представља бисер Српске православне цркве и нашег града“, нагласио је Аџић.

Архијерејски намјесник градишки протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да ће обнова храма у Градишци почети наредне године, први радни дан након Васкрса, те да је планирано да наредне године буде завршена обнова спољашњости храма, док ће унутрашњи радови бити настављени у 2019. години.

Слијепчевић је рекао да је за потпуну обнову храма потребно 970.000 КМ, те да је планирана реконструкција звоника, крова, столарије и фасаде, те позлата купола и крстова.

Он је навео да је у унутрашњости храма планирано увођење подног гријања, санација стубова и уређење зидова и иконостаса.

Први Храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци саграђен је 1866. године и служио је вјерницима све до 1927. године, када је на истом мјесту подигнут нови православни храм који је порушен почетком Другог свјетског рата.

На истим темељима од 1967. до 1973. године грађен је садашњи Храм Покрова Пресвете Богородице.

Донаторској вечери за обнову градишког храма присуствовало је више од 250 приложника, представници републичке и локалне власти, привредници, руководиоци јавних предузећа и установа и бројни други донатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана