Додијељено више од 77 грантова у вриједности око 4,3 милиона КМ

Додијељено више од 77 грантова у вриједности око 4,3 милиона КМ 20.09.2017 21:25 | Срна

Бањалука - USAID Фарма два пројекат у протеклих 20 мјесеци подржао је више од 300 организација из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије у БиХ, додијеливши више од 77 грантова укупне вриједности око 4,3 милиона КМ, рекао је данас у Бањалуци директор економске канцеларије USAID-а Енру Бигел.

"У наредне двије године, укључујући рад и канцеларије у Бањалуци, очекује се да ће приватни сектор генерисати додатне инвестиције у вриједности већој од 10 милиона КМ", рекао је Бигел, отварајући нову канцеларију USAID Фарма два пројекта у Бањалуци.


Он очекује да ће бити отворено 340 нових радних мјеста, те да ће користи имати више од 4.000 произвођача.

Бигел је нагласио да отварање канцеларије у Бањалуци значи ширење активности, те да ће особље и менаџмент тим Фарма два пројекта моћи чешће да долазе и раде са јавним и приватним сектором у овој регији Републике Српске.

Он је истакао да ће наредни грантови бити додјељивани у областима пчеларства и перадарства.

Бигел је као један од примјера навео отварање сиране у Пољопривредној школи у Бањалуци, чије је отварање помогао USAID Фарма два пројекат, а која је већ дала резултате.

Он је навео и примјер подршке јавном сектору у области перадарства, као дио помоћи USAID Фарма два пројекта, истичући да је омогућена подршка обуци за сектор перадарства, а у вези са припремним активностима за извоз у ЕУ.

"То је веома важно јер ће ЕУ ускоро послати делагацију у БиХ да утврде како инспекције у БиХ врше надзор перадарског сектора. То повећава шансе БиХ да извози перадарске производе у ЕУ, али помаже потрошачима у БиХ јер су онда сигурни да добијају производе високог квалитета", рекао је Бигел.

Директор Заједнице живинара Републике Српске Небојша Ракић рекао је да су током прошле године утврђени правци сарадње са USAID Фарма два пројектом, те да је значајна подршка пружена у области стварања услова за извоз живинског меса и јаја на тржиште ЕУ.

"На наше задовољство то се врло успјешно одвија и 26. септембра очекујемо контролу из ЕУ. Мислимо да ће неки од наших предузећа сигурно добити дозволу да извозе у ЕУ, јер смо створили услове за то уз помоћ свих ових субјеката, а у првом реду USAID-а", истакао је Ракић.

Он је навео да се у Републици Српској годишње производи 25.000 тона живинског меса и око 400 милиона јаја, те нагласио да домаћи произвођачи имају квалитет и конкурентност да могу извозити своје производе на тржиште ЕУ.

Директор Јавне установе Ветеринарски институт "Васо Бутозан" Жељко Сладојевић истакао је да ова установа има дугогодишњу сарадњу са Фарма два када је ријеч о јачању капацитета, а у овој години потписан је нови уговор који се односи на праћење болести плавог језика и квргаве коже, гдје ће Институт радити одређене анализе и видјети каква је ситуација на терену.

"Ранијих година имали смо подршку у вези са опремом за лабораторије. Јачањем капацитета, опремања и увођења нових метода проширили смо спектар дјеловања, анализа које радимо на Институту. Сарадња са Фарма два пројектом нам је много помогла", нагласио је Сладојевић.

Директор Пољопривредне школе у Бањалуци Еди Ханеш рекао је да је средином маја у овој школи отворена мини-сирана, радионица за прераду млијека, опремљена адекватном опремом за стручну и практичну обуку, и примјер је мини-прерађивачког капацитета за производњу млијечних производа по традиционалним рецептурама.

"Ово је резултат пројекта, који су на јавни позив USAID-а и шведске Амбасаде, Фарма два упутили Пољопривредна школа, Технолошки факултет и Градска развојна агенција", навео је Ханеш, додавши да је вриједност овог пројекта износила 5.000 евра.

Ханеш је истакао да се у сирани обучавају ученици Пољопривредне школе, али и студенти Технолошког факултета и шира друштвена заједница, а од октобра ће почети и обука 24 кандидата /младих људи који имају своје фарме и желе да прошире производњу/, који ће добити званичне сертификате.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица