Додатно отежан и успорен саобраћај

Додатно отежан и успорен саобраћај 28.02.2018 10:44 | Срна

БАЊАЛУКА - Нове сњежне падавине и веома ниска температура током ноћи додатно су отежале и успориле одвијање саобраћаја на путним правцима у Републици Српској, а због јаког вјетра који ствара сњежне сметове обустављен је саобраћај за све категорије возила на дионици регионалног пута Улог-Кланци преко превоја Морине.

И на осталима дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја одвијање саобраћаја је отежано и успорено.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају правце Мркоњић Град-Гламоч преко превоја Млиништа, Трново-Фоча преко Рогоја, Фоча-Гацко преко превоја Чемерно, гдје је за теретна возила обавезна употреба ланаца, Сарајево-Соколац преко Романије, Хан Пијесак-Власеница преко превоја Хан Поглед, Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Чађавица преко Мањаче и Котор Варош-Теслић преко Борја.

Због изразито ниске температуре поледица је могућа и у нижим предјелима, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

Екипе путних служби чисте и посипају све критичне дионице, наводе из АМС.

На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз, а постоји и могућност обрушавања сњежних лавина, нарочито на путном правцу Добро Поље-Брод на Дрини.

На свим путним правцима возачима из АМС савјетују опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

У Хрваћанима, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена сигнализација.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко један/ и граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко два/–Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

За вријеме извођења радова саобраћај ће регулисати уредно постављена привремена сигнализација.

На магистралном путу дионица Клашнице један-Прњавор, ради извођења радова на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укршатања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена сигнализација.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња водовода на подручју насеља Шњеготина, општина Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици регионалног пута Укрина-Клупе.

Једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

Због активираних клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, на дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На подручју Федерације БиХ због неповољних временских услова за теретна возила са приколицом и шлепере на снази је забрана саобраћаја на магистралном путу Рипач-Врточе, а за возила тежа од 3,5 тона на регионалном путу Михаљи-Блидиње.

Јак вјетар ствара сњежне наносе на путним правцима Ливно-Купрес, Шујица-Томиславград и Босанско Грахово-Ливно.

На магистралном путу Бихаћ-Босанска Отока смањена је видљивост због магле.

На дионицама у вишим предјелима мјестимично има угаженог снијега, а због ниске температуре на свим путним правцима има поледице.

На снази су зимски услови за вожњу, па у складу с тим долази до забране саобраћаја прикључним возилима на планинским превојима гдје је коловоз заснијежен, до стварања услова за сигурно саобраћање.

У случају потребе, аутобуси и теретна возила морају имати ланце на погонским точковима на планинским превојима.

На дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница због активног клизишта на локалитету Бан Брдо, саобраћај је у десној цијеви тунела Игман, као и на мјесту радова, преусмјерен из возне у претицајну траку.

На граничним прелазима у БиХ тренутно нема дужих задржавања.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској обустављен је саобраћај за теретна возила тежа од 7,5 тона на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица