Dodatak od septembra za više mališana

Milijana Latinović
Dodatak od septembra za više mališana

Banjaluka - Djeca u Srpskoj s oštećenjima ili oboljenjima koja ne utiču na funkcionisanje u svakodnevnom životu trebalo bi da od septembra ostvare pravo na dodatak u iznosu od oko 90 maraka mjesečno.

Ovu odluku u petak je donijela Vlada RS s ciljem unapređenja dječije zaštite i jačanja porodice kao osnovne ćelije društva.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću istakli su da se ova odluka odnosi na mališane s oštećenjem vida, sluha, govorno-glasovne komunikacije, tjelesnim oštećenjem ili hroničnim oboljenjem. Pravo na dodatak ostvariće i djeca s intelektualnim oštećenjem, psihičkim poremećajem i oboljenjem, višestrukim oštećenjima ili drugim oboljenjima koja dovode do poteškoća u razvoju.

Iz Vlade su naveli da će pravo na ovaj dodatak, koji će iznositi 90,85 KM mjesečno, imati djeca koja ne ostvaruju prava na dodatak propisana Zakonom o dječijoj zaštiti bez obzira na materijalni položaj porodice i raspored rođenja djeteta.

- Pravo na ovu podršku imaju korisnici koji su zahtjev za ostvarivanje prava na dodatak podnijeli od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno od 1. januara ove godine - naveli su iz Biroa Vlade i dodali da u RS pravo na dječiji dodatak koristi 21.966 djece, od kojih je 4.010 iz osjetljivih kategorija.

Pomoćnica ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Branka Sladojević pojasnila je da je ovo dodatna mjera Vlade za djecu koja ne ostvaruju pravo na pomoć i njegu drugog lica.

- Djeca sa smetnjama u razvoju imala su ranije pravo na ovaj uvećani dodatak i imaće i dalje, a ovom odlukom to pravo stiču i mališani sa poteškoćama i oboljenjima koja ne utiču na njihovo svakodnevno funkcionisanje u društvu. Očekujemo da isplata počne već u septembru, ali će tačan datum biti poznat nakon što ova odluka bude objavljena u “Službenom glasniku Srpske” - rekla je Sladojevićeva i dodala da će, prema procjenama, u idućem periodu ovom mjerom biti obuhvaćeno oko 5.500 djece.

Sladojevićeva je istakla da pravo na dodatak ostvaruju djeca do 18 ili do 26 godina ako se školuju.

Direktor Fonda za dječiju zaštitu RS Nedeljko Jović potvrdio je da je u prošlom mjesecu isplaćen dodatak za više od 4.000 djece iz osjetljivih kategorija, te dodao da će zahvaljujući odluci Vlade isplatom biti obuhvaćeno više korisnika.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” iz Pala Milenko Vujinović kazao je da je ova odluka Vlade veoma značajna.

  • U našem udruženju ima više od 60 članova uglavnom s određenim poteškoćama u mentalnom razvoju. Roditelji su izloženi ogromnim troškovima koje zahtijeva liječenje djece, tako da je svaka pomoć institucija dobrodošla - rekao je Vujinović.

Vlada

Vlada Srpske utvrdila je na sjednici i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku radi usklađivanja sa Zakonom o radu RS, kao i sa pravnim institutima određenim u Zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova.

Ministri su dali saglasnost i za plan utroška sredstava za 33 osnovne škole za period od 1. januara do 30. septembra ove godine u iznosu od 586.665 KM, a odobrena je i realokacija sredstava budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 60.000 KM za sufinansiranje manifestacije 53. “Kočićev zbor”. Donesena je i odluka o usmjeravanju 2,5 miliona KM iz klirinškog duga za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana