Dobrovoljno želi da ode 95 željezničara

M. Mi.
Dobrovoljno želi da ode 95 željezničara

Banjaluka - Za odlazak iz "Željeznica RS" uz stimulativnu otpremninu, prema anketi koja je sprovedena među radnicima, spremno je svega 95 željezničara.

Iz ovog preduzeća ističu da nakon ankete slijedi procedura da bi obezbijedili novac za isplatu otpremnina i raspisivanje javnog poziva na koji će moći da se prijave radnici.

"Željeznice RS" ranije su najavile da će novac za otpremnine biti obezbijeđen iz kredita koji je Svjetska banka odobrila za restrukturiranje tog javnog preduzeća u iznosu od 51,3 miliona evra.

U sindikatima "Željeznica RS" očekuju da se na javni poziv prijavi manje zaposlenih nego u anketi.

- Iznos stimulativne otpremnine zavisiće od godina radnog staža i radnog mjesta. Mlađi radnici neće od toga imati nikakve koristi. Očekujemo da na javni poziv neće aplicirati ni svi koji su tu spremnost iskazali u anketi. Pojedinci koji su se izjasnili da su spremni da odu iz preduzeća uz otpremninu sada govore da se neće prijaviti i otići uz uslove koji su im ponuđeni - kazao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin.

Naglasio je da su tražili da otpremnina iznosi 250 evra po godini radnog staža kao i u okruženju.

- Tada bi se prijavilo više ljudi. Uprava očekuje da na ovaj način smanji broj zaposlenih za oko 160. S obzirom na to da imamo manje zainteresovanih, očekujemo onda da na kraju bude otpuštanja - naveo je Marin.

"Željeznice RS" trenutno imaju 2.748 radnika, a do kraja ove godine planirano je da taj broj bude sveden na 2.500, a do kraja 2021. na 2.100.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana