Добровољно жели да оде 95 жељезничара

М. Ми.
Добровољно жели да оде 95 жељезничара

Бањалука - За одлазак из "Жељезница РС" уз стимулативну отпремнину, према анкети која је спроведена међу радницима, спремно је свега 95 жељезничара.

Из овог предузећа истичу да након анкете слиједи процедура да би обезбиједили новац за исплату отпремнина и расписивање јавног позива на који ће моћи да се пријаве радници.

"Жељезнице РС" раније су најавиле да ће новац за отпремнине бити обезбијеђен из кредита који је Свјетска банка одобрила за реструктурирање тог јавног предузећа у износу од 51,3 милиона евра.

У синдикатима "Жељезница РС" очекују да се на јавни позив пријави мање запослених него у анкети.

- Износ стимулативне отпремнине зависиће од година радног стажа и радног мјеста. Млађи радници неће од тога имати никакве користи. Очекујемо да на јавни позив неће аплицирати ни сви који су ту спремност исказали у анкети. Појединци који су се изјаснили да су спремни да оду из предузећа уз отпремнину сада говоре да се неће пријавити и отићи уз услове који су им понуђени - казао је предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" Златко Марин.

Нагласио је да су тражили да отпремнина износи 250 евра по години радног стажа као и у окружењу.

- Тада би се пријавило више људи. Управа очекује да на овај начин смањи број запослених за око 160. С обзиром на то да имамо мање заинтересованих, очекујемо онда да на крају буде отпуштања - навео је Марин.

"Жељезнице РС" тренутно имају 2.748 радника, а до краја ове године планирано је да тај број буде сведен на 2.500, а до краја 2021. на 2.100.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана