Doboj: Obnovljeni objekat počeo sa radom

Srna
Doboj: Obnovljeni objekat počeo sa radom

Doboj - U Doboju je danas svečano otvoren objekat predškolske ustanove "Majka Jugovića" u Ulici kneza Lazara, obnovljen nakon katastrofalne poplave u maju, u okviru EU programa za oporavak od poplava.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin rekao je da obnovljeni objekat vrtića u Doboju predstavlja jedan od najboljih primjera kako podrška EU može da pomogne u obnovi regije.

"Ovo je samo jedna od mjera pomoći gradu Doboju, koja uključuje i podršku preduzećima i javnim ustanovama sa ovog područja", naglasio je Asin.

Direktor ove ustanove Slavica Živković rekla je da je tokom poplave u maju objektu pričinjena šteta od 300.000 KM.

Živkovićeva je navela da je u toku sanacija centralnog objekta u Karađorđevoj ulici i da će do daljeg djeca boraviti u obnovljenom objektu.

Obnovljeni objekat vrtića u Ulici kneza Lazara raspolaže sa pet radnih soba, a veliki hol koristi se kao trpezarija. Boravak djece tokom septembra je besplatan.

"Trenutno je prijavljeno 180 djece, za koje je obezbijeđen poludnevni boravak, od 6.30 do 12.30 časova", dodala je Živkovićeva.

Javna predškolska ustanova "Majka Jugovića", koja u svom sastavu ima tri objekta, od kojih su dva u upotrebi, prije poplave u maju obezbjeđivala je smještaj za 280 djece.

Ukupna šteta na objektima procijenjena je na 1.000.000 KM.

Evropska unija, Programom oporavka od poplava, obnavlja oba objekta vrtića "Majka Jugovića" u Doboju za šta je izdvojila 600.000 KM.

Cilj programa za oporavak od poplava, u vrijednosti 43,52 miliona evra, jeste da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i obezbijedi da pomoć stigne do najugroženijih nakon majske poplave.

Novac će biti korišten za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Program za oporavak od poplava finansira EU, a realizuju UNDP, Unicef i Međunarodna organizacija za migracije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić i druge brojne zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana