Do poreza na imovinu i prinudnim putem

Milijana Latinović, Vesna Popović
Do poreza na imovinu i prinudnim putem

Banjaluka - Rok za uplatu prve rate poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj ističe krajem mjeseca, a poreski obveznici koji ne ispune obaveze na vrijeme mogu da očekuju prinudnu naplatu i troškove koji uz to idu, upozorili su u Poreskoj upravi RS.

Poreska uprava je podsjetila juče sve obveznike poreza na nepokretnosti da najkasnije do 30. juna uplate prvu ratu prema poreskom računu za 2018, kao i neizmirene obaveze iz prethodnih godina.

- Svim vlasnicima nepokretnosti u RS koji nisu platili dospjele obaveze iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate - naveli su u Poreskoj upravi i pozvali sve koji još nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu da to učine odmah, kako ne bi plaćali “kaznene bodove”.

U Poreskoj upravi kažu da će neprijavljene nepokretnosti koje identifikuju biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni računi s obračunatim kamatama i kaznom u iznosu od 500 do 1.500 maraka za fizička lica, te od 1.000 do 3.000 maraka za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti.

- Intenziviraćemo aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda lokalnih zajednica, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine, do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze - istakli su u Poreskoj upravi.

Naplata poreza na nepokretnosti, koju od Nove godine mogu da preuzmu lokalne zajednice, bila je tema i jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine Igora Radojičića i Miće Mićića.

Prvi čovjek Banjaluke je rekao da grad trenutno nema kapacitete da preuzme naplatu tog poreza jer bi bilo potrebno osnivanje nove službe, ali da žele da prekontrolišu evidencije obveznika kako bi utvrdili da li su prijave ispravne i da kroz poređenje raznih baza podataka budu uvršćeni oni koji još nisu prijavili imovinu.

- Želimo da uporedimo evidenciju Poreske uprave RS sa bazom podataka priključaka za grijanje, vodovod, struju, te čistoću. Kada uporedimo adrese, vlasnike i kvadrature, iz toga će izaći priličan broj onih koji nisu prijavili imovinu - smatra Radojičić.

Mićić je rekao da se od Banjaluke može puno naučiti.

- Pričali smo i o tome da bi trebalo da dobre ideje ili probleme koje imamo zajedno kandidujemo Vladi RS ili republičkom parlamentu - naveo je Mićić.

Prihod

U Poreskoj upravi RS kažu da je u prvih pet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupljen 9,1 milion maraka.

- To je za 4,2 miliona ili 86 procenata više u odnosu na isti period lani - naveli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana