До пореза на имовину и принудним путем

Милијана Латиновић, Весна Поповић
До пореза на имовину и принудним путем

Бањалука - Рок за уплату прве рате пореза на непокретности у Републици Српској истиче крајем мјесеца, а порески обвезници који не испуне обавезе на вријеме могу да очекују принудну наплату и трошкове који уз то иду, упозорили су у Пореској управи РС.

Пореска управа је подсјетила јуче све обвезнике пореза на непокретности да најкасније до 30. јуна уплате прву рату према пореском рачуну за 2018, као и неизмирене обавезе из претходних година.

- Свим власницима непокретности у РС који нису платили доспјеле обавезе износ ће бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате - навели су у Пореској управи и позвали све који још нису пријавили своју непокретну имовину да то учине одмах, како не би плаћали “казнене бодове”.

У Пореској управи кажу да ће непријављене непокретности које идентификују бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени рачуни с обрачунатим каматама и казном у износу од 500 до 1.500 марака за физичка лица, те од 1.000 до 3.000 марака за правна лица, по непријављеној непокретности.

- Интензивираћемо активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине, до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе - истакли су у Пореској управи.

Наплата пореза на непокретности, коју од Нове године могу да преузму локалне заједнице, била је тема и јучерашњег састанка градоначелника Бањалуке и Бијељине Игора Радојичића и Миће Мићића.

Први човјек Бањалуке је рекао да град тренутно нема капацитете да преузме наплату тог пореза јер би било потребно оснивање нове службе, али да желе да преконтролишу евиденције обвезника како би утврдили да ли су пријаве исправне и да кроз поређење разних база података буду увршћени они који још нису пријавили имовину.

- Желимо да упоредимо евиденцију Пореске управе РС са базом података прикључака за гријање, водовод, струју, те чистоћу. Када упоредимо адресе, власнике и квадратуре, из тога ће изаћи приличан број оних који нису пријавили имовину - сматра Радојичић.

Мићић је рекао да се од Бањалуке може пуно научити.

- Причали смо и о томе да би требало да добре идеје или проблеме које имамо заједно кандидујемо Влади РС или републичком парламенту - навео је Мићић.

Приход

У Пореској управи РС кажу да је у првих пет мјесеци ове године по основу пореза на непокретности прикупљен 9,1 милион марака.

- То је за 4,2 милиона или 86 процената више у односу на исти период лани - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана