Do francuske diplome iz klupa u Srpskoj

Milijana Latinović
Do francuske diplome iz klupa u Srpskoj

Banjaluka - Osnovci i srednjoškolci u Srpskoj koji izučavaju francuski kao drugi strani jezik imaju priliku da u školama polažu DELF ispit koji je međunarodno priznat i na taj način obezbijede "ulaznicu" za studije u inostranstvu.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da se od 2016. godine ovaj ispit polaže i u Srpskoj.

- Ranije su naši srednjoškolci DELF ispit polagali u FBiH, a od 2016. godine polaganje se organizuje u školama u Trebinju, Foči, Bijeljini i Banjaluci. Učenik koji položi DELF ispit dobija diplomu od Ministarstva obrazovanja Republike Francuske - rekao je Damjanović.

On je dodao da je polaganje ovog ispita u osnovnim i srednjim školama nedavno formalizovano potpisivanjem sporazuma između Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ambasade Francuske u BiH.

Među rijetkim školama u RS u kojima se izučava ovaj jezik je i Osnovna škola "Vasa Čubrilović" u Gradišci.

- Francuski jezik kao drugi strani izučavaju 42 učenika, a tek iduće godine u osnovnim školama moći će se polagati DELF ispit, koji su do sada polagali samo srednjoškolci - rekla je nastavnica francuskog jezika i književnosti u ovoj školi Dragana Dakić.

Ona je pojasnila da su diplome o položenom DELF ispitu međunarodno priznate na svih šest kontinenata gdje se priča francuski jezik.

- Podrazumijeva se da učenik koji uspješno položi ovaj ispit zna da piše na francuskom, da razumije ono što čuje i ono što pročita, te da se zna usmeno izraziti na francuskom - rekla je Dakićeva.

Za polaganje međunarodno priznatog ispita pripremaju se i osnovci u fočanskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava".

- U centralnoj školi francuski kao drugi strani jezik izučavaju 322 učenika od šestog do devetog razreda, dok u područnoj školi 36 đaka uči francuski - rekla je pedagog u ovoj školi Aleksandra Radić.

Profesorica francuskog jezika u banjalučkoj Gimnaziji Jasmina Glišić kaže da u ovoj školi oko 100 učenika uči francuski jezik.

- DELF ispit je lani položilo sedam učenika iz naše škole, a jedan od njih bio je i pobjednik na republičkom takmičenju - istakla je Glišićeva i dodala da će već u aprilu nove generacije gimnazijalaca imati šansu da postanu vlasnici međunarodno priznate diplome o poznavanju ovog jezika. Ona pojašnjava da se ispit polaže iz dva dijela, pismeno i usmeno.  

- Francuski se najlakše savlada kroz pjesme, muziku i filmove. Gramatika je kompleksnija, ali s obzirom na to da imamo mnogo vannastavnih aktivnosti, đaci brzo savladaju gradivo - rekla je Glišićeva i podsjetila da je francuski jezik drugi jezik u Evropskoj uniji.

Razmjena đaka

Jasmina Glišić ističe da krajem marta očekuju posjetu kolega iz Francuske.

- Razmjena đaka omogućiće učenicima da dobiju dodatne bodove prilikom upisa na studije - rekla je Glišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana