Дневни центар за аутизам сутра почиње пробни рад

Срна
Дневни центар за аутизам сутра почиње пробни рад

Бањалука - Дневни центар за аутизам у Бањалуци, први у Републици Српској, требало би да сутра почне пробни рад, рекла је Срни предсједник Удружења за помоћ лицима са аутизмом “Дјеца свјетлости” Мирјана Којић.

Центар ће први мјесец дневно радити по четири часа, од 11.00 до 15.00 часова.

“Биће то пробни мјесец, уходавање и израда индивидуалних планова за кориснике, у чему ће, осим нас, учествовати и социјални радник из Центра за социјални рад Бањалука”, рекла је Којићева.

Она је подсјетила да је прошле године у насељу Старчевица Удружењу додијељен простор на кориштење без накнаде на период од двије године за потребе отварања првог Дневног центра за аутизам у Републици Српској.

“То је простор града, с тим што ми плаћамо ПДВ и све режије. Простор је опремљен и већ три мјесеца радимо са дјецом предшколског и школског узраста у поподневном термину, од 17.00 до 20.00 часова”, рекла је Којићева и додала да је Дневни центар искључиво за одрасле.

Она је истакла да је кабинет предсједника Републике Српске уплатио 40.000 КМ за санацију овог простора и прилагођавање потребама Дневног центра за аутизам. “Успјели смо још уз помоћ предузетника и донација у виду радних столова, ормарића и осталог све опремити. Задовољни смо”, рекла је Којићева.

Она је навела да, осим пет одраслих корисника Дневног центра, Удружење за помоћ лицима са аутизмом “Дјеца свјетлости” окупља још 24 дјеце са којима се свакодневно ради.

Којићева је рекла да се сваки уторак организује и рад са родитељима, који су подијељени по групама. “Са родитељима ради клинички психијатар Мира Спремо која је већ три године хонорарни сарадник Удружења”, рекла је Којићева.

Она је додала да, истовремено, док су родитељи са докторицом, са дјецом раде волонтери, истакавши да је врло важан рад са родитељима да би била сачувана породица, јер су проблеми велики.

“Шоканте су те дијагнозе кад се добију, родитељи мисле да је некакав проблем у говору, а кад се испостави да је то доживотни проблем, треба се суочити са тим”, каже Којићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана