Đokić obišao gradilište hidroelektrane Mrsovo

Srna
Đokić obišao gradilište hidroelektrane Mrsovo

Rudo - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas nakon obilaska radova na izgradnji hidroelektrane "Mrsovo" u opštini Rudo da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova i da je završeno sve što je u dosadašnjoj fazi planirano.

"Za Republiku Srpsku je veoma značajno da će se izgradnjom HE "Mrsovo" bitno povećati energetski bilansi Srpske u proizvodnji električne energije, a posebno iz energije obnovljivih izvora, što nam predstavlja jedan od strateških ciljeva razvoja sektora energetike", rekao je Đokić novinarima.

On je napomenuo da je ovo velika investicija, od oko 90 miliona evra, što je značajno za ovaj kraj jer će se u periodu realizacije ovog objekta naći mnoštvo domaćih kompanija koji će raditi u izgradnji, i krajnji efekat će biti 2019. godine, kada je planirano puštanje u rad hidroelektrane.

Đokić je rekao da je prilikom obilaska radova na izgradnji ove hidroelektrane, čija će instalisana snaga iznositi 36,8 megavata, a koje izvodi kompanija "Komsar enerdži", posjetio i mjesto gdje će se instalirati mašinska postrojenja, što ukazuje na to da su sve aktivnosti koje su projektom planirane u fazi realizacije.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da je za ovu opštinu od velikog značaja izgradnja hidroelektrane "Mrsovo" i da su opravdana očekivanja građana koja su usmjerena na unapređenje razvoja ove opštine.

"Ovako značajna investicija ne bi mogla da se implementira bez apsolutne saradnje Vlade Srpske, resornog ministarstva, lokalne uprave i koncesionara. Mislim da smo mi na ovom projektu uspješno položili ispit kada je riječ o saradnji i ovom prilikom zahvaljujem svima na korektnom i poslovnom odnosu", istakao je Rajak.

Direktor kompanije "Komsar enerdži" Siniša Majstorović zahvalio je Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu na podršci koju pružaju kompaniji u realizaciji hidroelektrane "Mrsovo".

"Trenutno smo u drugoj fazi realizacije, odnosno završena je izgradnja pristupnih puteva i riješeni su imovinski odnosi, a u toku je gradnja mosta preko rijeke Lim", naveo je Majstorović.

On je dodao da se očekuje početak naredne faze, koja podrazumijeva gradnju brane i glavnog postrojenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana