Ђокић: Србија и Српска исказале спремност за изградњу ХЕ Фоча и Паунци

Срна
Ђокић: Србија и Српска исказале спремност за изградњу ХЕ Фоча и Паунци

Бањалука - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да су Српска и Србија изразиле спремност за реализацију пројекта изградње хидроелектрана (ХЕ) "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини, укупне вриједности око 245 милиона евра.

Ђокић је рекао новинарима у Бањалуци да би ХЕ "Фоча" требало да има снагу око 44,15 мегавата, а ХЕ "Паунци" 43,25 мегавата.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске додијелила јуче "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/ концесије за изградњу и кориштење ових хидроелектрана.

"ЕРС ће ускоро формирати концесионо предузеће које ће ступити у уговорни однос са жЕлектропривредом Србијеж с циљем да Српска и Србија изграде ове енергетске објекте", рекао је Ђокић након сједнице Мјешовитог енергетског комитета Српске и Србије којом је предсједавао заједно са министром рударства и енергетике Србије Александром Антићем.

Он је навео да су од представника Србије добили јасна увјеравања да је ова земља спремна за реализацију тог пројекта.

"Односи у оквиру заједничког предузећа биће накнадно уређени и то на принципу дефинисања удјела Српске и Србије. Недавно је одржан састанак премијера Српске Радована Вишковића са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић, на којем је дат посебан значај овом енергетском пројекту", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да је пројекат исплатив, те да се може оперативно остварити и завршити наредних година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана