Đokić: Novi Zakon o radu moguć prije početka predizborne kampanje

Đokić: Novi Zakon o radu moguć prije početka predizborne kampanje 16.01.2014 19:28 | SRNA

Banjaluka - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić očekuje da novi zakon o radu bude donesen u ovoj godini, znatno prije početka izborne kampanje, ukoliko bude spremnosti socijalnih partnera.

"Problem koji Vlada Republike Srpske trenutno uočava jeste taj da ovaj zakon može biti predmet političke manipulacije. Biće mi žao ako bi se to desilo, jer to može biti samo na štetu zaposlenih radnika u Srpskoj", ističe Đokić u intervjuu Srni.

On smatra da najava Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske da će povući potpis sa Opšteg kolektivnog ugovora, jer nije usvojen novi zakon o radu, predstavlja ozbiljan povod da se sjedne za sto sa socijalnim partnerima i razgovara o ovom zakonskom rješenju.

Đokić upozorava da postoji procedura izlaska iz Opšteg kolektivnog ugovora jednog od socijalnih partnera, te da metod koji je najavila Unija nije u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom, niti je povezan sa Zakonom o radu iz kojeg proizilazi mogućnost zaključenja Opšteg kolektivnog ugovora.

"Postoji definisan postupak kako neka od strana može da ospori dalje učešće u realizaciji Opšteg kolektivnog ugovora i taj postupak se može desiti, ali Unija nije u formalno pravnom smislu još povukla takav potez, već ga je samo najavila", pojašnjava Đokić.

Ministar najavljuje da će Vlada i resorno ministarstvo narednih dana intenzivirati razgovore sa socijalnim partnerima – Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Savezom sindikata Republike Srpske u vezi sa izradom novog zakona o radu, koji su bili intenzivirani u posljednjem kvartalu prošle godine.

Resorno ministarstvo uputilo je poziv Uniji udruženja poslodavaca i Savezu sindikata Republike Srpske da se uključe u sastav radne grupe za izradu novog zakona o radu.

Đokić navodi da je Unija udruženja poslodavaca, za razliku od Saveza sindikata Srpske, već dala određene prijedloge i mišljenja o pojedinim dijelovima Zakona o radu, dok Savez sindikata to još nije učinio i daje nepotreban otpor ponuđenom radnom materijalu zakona o radu.

"Nije mi poznato zbog kojih razloga Savezu sindikata Republike Srpske ne odgovara da dođe do novog zakona o radu. S druge strane, mi u okviru Vlade Srpske osjećamo potrebu i obavezu da predlažemo određena rješenja u oblasti radnog zakonodavstva zato što smo ranije donijeli neke zakone, kao što je Zakon o PIO", pojašnjava Đokić.

Đokić poručuje da je Vlada Srpske opredijeljena da zaštiti dostignuti nivo prava građana, te da aktivnosti radi donošenja novog zakona o radu ni u kom slučaju ne treba biti shvaćena kao atak na radnike, te da lično nikada neće podržati zakonska rješenja koja će biti na štetu radnika.

Ministar naglašava da Vlada Srpske planira da i u ovoj godini obezbijedi redovnost isplata penzija, plata, sredstava za materijalne troškove i svega onoga što obezbjeđuje normalno funkcionisanje Republike Srpske i svih njenih institucija.

"Trenutno problem predstavlja opstrukcija koju imamo na nivou institucija u BiH i problemi u Federaciji BiH, koji pogađaju Srpsku. Na taj način je Srpska nepravedno kažnjena i trpi ogromnu štetu iako se svih proteklih godina pokazala kao partner za pregovovore, koji preuzima obaveze i izvršava ih", naglašava Đokić.

Drugi problem predstavljaju deponovana sredstva koja Republika Srpska ima u "Elektroprenosu BiH", napominje Đokić i navodi da Srpska ima potpuno pravo da raspolaže tim novcem i da utiče na njegovu potrošnju.

Đokić smatra da Republika Srpska mora pronaći način da izabere model na osnovu kog će zaštititi svoje interese od štetnih djelovanja Federacije BiH.

"Plašim se da se stalno pronalaze načini kojima će biti isprovocirano neko ponašanje u Federaciji BiH, koje će zatim pogađati Republiku Srpsku s ciljem da se izaziva nestabilnost u Srpskoj i narušava autoritet njenih institucija i vlasti", zaključuje Đokić u intervjuu Srni.

Đokić obećava da će u ovoj godini u potpunosti biti realizovan Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, utvrđen 2008. godine, za čiji završetak je potrebno obezbijediti 38 miliona KM.

"Preostaje nam da za 1.531 porodicu obezbijedimo nepovratna novčana sredstva za rješavanje njihovog stambenog problema, a za 772 porodice treba da obezbijedimo stanove", navodi Đokić i napoinje da je ovaj program potrebno završiti prije početka izborne kampanje da ga niko ne bi zloupotrebljavao u političke svrhe.

On pojašnjava da će Program potpunog stambenog zbrinjavanja dostići vrijednost od oko 100 miliona KM, navodeći da je ovo najhumaniji program koji je nakon rata vodila i provela Republika Srpska.

"Vlada Republike Srpske je budžetom za ovu godinu planirala povećanje osnovice za lične i porodične invalidnine za pet odsto, što će se i desiti već od januara. To govori da je vlada, uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi, opredijeljena da boračkoj populaciji da značaj" - kaže Đokić.

Resorno ministarstvo je u potpunosti izvršilo plan u 2013. godini, izuzev jednog dijela koji se odnosi na zakonodavnu aktivnost – donošenje novog zakona o radu.

Ministar Đokić najavljuje da će resorno ministarstvo u ovoj godini nastaviti da provodi aktivnu brigu o boračkim kategorijama, okončati program stambenog zbrinjavanja, te afirmisati ulogu borbe srpskog naroda iz istorije i posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministarstvo će posebnim mjerama djelovati radi smanjenja nezaposlenosti, kaže Đokić i navodi da je u Srpskoj smanjen broj nezaposlenih lica za 7.150 u odnosu na početak 2013.godine, te da je to veliki uspjeh u odnosu na zemlje u okruženju, jer je u Hrvatskoj i Srbiji rastući broj nezaposlenih.

Đokić najavljuje da će do kraja januara biti završen akcioni plan zapošljavanja u 2014.godini, kojim je predviđeno da se direktno podsticajnim mjerama Vlade Republike Srpske zaposli 5.000 radnika.

"Najvećim dijelom idemo na zapošljavanje u privredi, dok bi u poljoprivredi trebalo da bude zaposleno oko 400 ljudi prema projektima koji se ovih dana privode kraju i sklapaju ugovori, a značajan iskorak smo napravili u zapošljavanju 350 djece iz kategorije porodica poginulih boraca", zaključio je Đokić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica