Дјевојке разграбиле индексе на Факултету безбједности

Милијана Латиновић
Дјевојке разграбиле индексе на Факултету безбједности

Бањалука - Да безбједносне науке привлаче све више младих у РС потврђују резултати пријемног испита на Факултету безбједносних наука у Бањалуци, гдје је конкуренција била велика, а физичком спремношћу и знањем припаднице љепшег пола надјачале су мушку конкуренцију.

У трку за индекс на овој високошколској установи кренуло је 145 кандидата, махом одликаша и врлодобрих ђака, и већ у првом уписном року сва мјеста за редовне студенте су попуњена. Оне који нису успјели да се упишу у јунском року на јесен чека седам слободних мјеста за ванредни студиј.

Резултати пријемног испита срушили су предрасуде о дјевојкама као слабијем полу јер, од десет првих мјеста, девет заузимају припаднице љепшег пола. Раме уз раме са момцима успјешно су положиле и најтежи дио пријемног испита и показале завидну физичку спремност, снагу и способност.

Прворангирана Марија Палија (19) из Костајнице, која је, од укупно 100 бодова на пријемном испиту, освојила 94,28, каже да јој је прво мјесто подстрек да буде одличан студент и узор будућим генерацијама. Иза одличног успјеха који је постигла су вишемјесечне припреме и много проливеног зноја. У њеним свједочанствима нанизане су само петице, чиме је већ у старту освојила 50 бодова.

- Завршила сам средњу школу, смјер техничар друмског саобраћаја. Одувијек сам жељела да студирам безбједносне науке и дала сам све од себе да положим пријемни испит. Није било лако савладати провјере физичке спремности, али сам доказала и себи и другима да то могу - испричала је Палија и додала да је саставни дио пријемног испита био и тест општег знања, есеј из српског језика те интервју. По завршетку факултета намјерава да настави да се усавршава, а жеља јој је и да у Српској добије посао у струци.

Великом заинтересованошћу свршених средњошколаца за безбједносне науке задовољан је и декан тог факултета Предраг Ћеранић, који истиче да је међу 145 пријављених кандидата било 30 одликаша и 70 врлодобрих ђака.

- Расписали смо конкурс за 80 редовних и 20 ванредних студената. Пријемни испит није нимало лак и, прије свега, подразумијева добру физичку спремност. Примјера ради, на тестирању дјевојке треба да за 12 минута истрче најмање 1.900 метара, а младићи 2.600 метара, затим кандидаткиње у десет секунди морају да ураде шест мушких склекова, док младићи треба да ураде седам. У 30 секунди дјевојке треба да ураде најмање 18 трбушњака, а младићи 20 - рекао је Ћеранић.

Истиче да велики број пријављених кандидата са високим оцјенама из средње школе оставља могућност факултету да изабере најквалитетније. Коментаришући чињеницу што су међу најбољима на тестирању припаднице љепшег пола, Ћеранић каже да су кандидаткиње, осим одличног успјеха из средње школе, озбиљније приступиле припремама за пријемни испит.

- Од јесени пред бруцошима су теоријска предавања из области правних и наука безбједности, али и теренска обука, руковање оружјем, бојево гађање и борилачке вјештине - појаснио је Ћеранић.

Он је истакао да је потреба за овим кадром на тржишту рада у Српској велика те да оне који заврше факултет чека добра перспектива.

- Ниједан дипломац наше струке није на бироу за запошљавање. Захваљујући сарадњи са Министарством унутрашњих послова РС, на мјесту полицијских службеника налазе се само студенти са нашом дипломом - истакао је Ћеранић и најавио да би већ од јесени на том факултету требало да буде уведен и мастер студиј на тему “Управљање безбједносним ризицима у природним катастрофама”.

Факултет безбједносних наука као најмлађи у РС основан је у марту прошле године, а Ћеранић каже да је протекла година била веома успјешна те да су, осим положених испита, студенти постигли успјех и на “Полицијади”, са које су донијели први пехар. Он је истакао да је веома поносан што су студенти овог факултета били учесници свечане поворке поводом обиљежавања 9. јануара - Дана РС и тиме још једном показали патриотизам и оданост Републици.

Безбједност у РС

Предраг Ћеранић безбједносну ситуацију у Српској оцијенио је компликованом, али стабилном. 

- Поред свих настојања да код грађана повјерење у полицију буде умањено и да се дерогирају институције РС, то није постигнуто у значајнијој мјери највише захваљујући министру унутрашњих послова РС Драгану Лукачу, који је својом постојаношћу успио да амортизује све нападе и бјесомучну кампању која је вођена против МУП-а - рекао је Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана