Дјевојчица из Језера чита и прича

nezavisne.com
Дјевојчица из Језера чита и прича

Бањалука- Х.О. (13) дјевојчица из Језера која је у последњи час спасена од утапања, упркос веома тешком стању у којем је довезена на Универзитетско-клинички центар РС, јер јој је било угрожено више органа, одлично се оправила, па сада прича, чита и разговара и највјероватније неће имати неуролошких дефицита.

Речено је ово на прес конференцији љекара који су бринули о дјевојчици на УКЦ РС одакле је данас дјевојчица са Одјељења пулмологије Клинике за дјечије болести отпуштена у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Нермина Омић,  мајка, кроз сузе је испричала агонију кроз коју су прошли последњих мјесец дана дубоко захвална свима који су помогли да се дијете избори за живот.

"Побиједили смо нашу сасвим сигурно најтежу животну битку, а то је борба моје кћерке за живот. Велику захвалност дугујемо храбрим момцима који су је спасили из воде и Служби хитне помоћи која је такође брзо реговала", прича мајка.

Захвалила се Сњежани Ружичић, наченици Језера, која је активирала све институције и љекаре како би се њена кћерка спасила, а посебно се захвалила запосленима на УКЦ РС  и директору Влади Ђајићу који је ангажовао докторицу Војку Горјуп из Словеније као и свима који су им помогли у борби.

И Амер Омић отац дјевојчице захвалио се свима који су учествовали у спасавању живота његове кћерке.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ-а, рекао је да су тимским радом доказали да и најтежи пацијенти у овој установи могу успјешно бити третирани.

Он је обећао да ће, уколико буде у прилици, доћи на прославу пунољетства дјевојчице.

Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС рекао је да је дјевојчица примљена са попуштањем више органа и органских система  што у клиничкој медицини предствља једно најтеже стање-животно угрожавајуће.

"У моменту пријема имала  је отказивање више органа и органских система, а на првом  мјесту тешко оштећење плућне функције. Није могла да дише и развила се акутна повреда плућа који практично код одраслих људи носи за собом смртност преко 60 одсто  уколико се неадекватно и брзо не збрине", каже Ковачевић.

Поред тога, како истиче имала је тешки проблем срчане функције и крвних судова и морао јој се поправити крвни притисак, а дошло је и до попуштања бубрежне и јетрене функције,  али највећи проблем је представљала функција мозга.

"Када се неко дуже налази у слаткој води све ћелије му отекну  и на тај начин долази до поремећаја функције мозга. У првих 24 часа смо са ресурсима са којима ми располажемо пружили прву помоћ, а с обзиром да се радило о врло тешком отказивању плућа претпоставили смо да ће јој бити потребна вјештачка плућа нове герације. Ступили смо у контакт са професорком из Љубљане. Уз њену помоћ, на срећу унутар 24 часа ми смо са класичним плућима  односно машином за вјештачка плућа  успјели да  сачувамо њену плућну функцију ", казао је Ковачевић.

Додао је да су се након тога борили за функцију мозга те су ју држали  у стању терапијске хипотермије.

Стојислав Коњевић, љекар из Клинике за дјечије болести УКЦ РС, рекао је да је након доласкла дјевојчице на овај одјел услиједило пуно посла, али су стално имали помаке.

"Оно што нас јако радује је да је након искључења лијекова који су се користили  у одржавању пацијента на респиратору  и некој вјештачкој коми по искључивању смо имали значајан напреднак. Након буђења долазило је до  постепеног опоравка  моторике, говора и оправак је текао рапидно тако да смо сви срећни и задовољни јер се ова прича лијепо завршава", ракао је Коњевић.

Истиче да дјевојчици слиједи физикална терапија, а добро је да је она чита и разговара.

Подсјећамо, тројица младића из Мркоњић Града 31. маја дошла су на рођендански роштиљ на језеро ол и чула позив у помоћ па ускочила у воду, а неколико минута касније на обалу извукла 13-годишњакињу без свијести. Захваљући херојском чину Петра Лакића (23), Владимира Видића (19) и Мирка Галића (24) дјевојчица која је дуго била под водом, а секунде је дијелиле од оног најгорег, данас је добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана