Дјеца у БиХ на трећем мјесту у Европи по претилости

Срна
Дјеца у БиХ на трећем мјесту у Европи по претилости

Мостар - Дјеца у БиХ налазе се на трећем мјесту у Европи по претилости, док трећина дјеце у Хрватској има прекомјерну тежину или је дебела, речено је на Конгресу за дебљину, који се одржава у Мостару.

Декан Медицинског факултета у Мостару Миленко Беванда оцијенио је да је претилост, уз пушење, постала највећа "пошаст и један од највећих јавно-здравствених проблема".

Беванда је навео да прекомјерну тежину прати низ посљедица, од дијабетеса до проблема у кардиоваскуларном, пробавном и мускулаторно-скелетном систему.

Предсједник Друштва за дебљину БиХ Фуад Пашић упозорио је да дебљина скраћује живот и представља ризик за бројне болести.

"Животни вијек је краћи између 10 и 12 година код двадесетогодишњака који има индекс тјелесне тежине изнад 40 у односу на вршњака који има нормалну тјелесну тежину", објаснио је Пашић.

Он сматра кључним почети кампању међу дјецом у предшколском и школском узрасту како би се промовисао здрав живот.

Директор Клиничко-болничког центра у Ријеци Давор Штимац, који је и предсједник Европске асоцијације за гастроенетерологију, ендоскопију и нутриционионизам, рекао је да је стално примјетан пораст броја прекомјерно тешке дјеце.

Штимац је навео да је у посљедњих петнаестак година број прекомјерно тешке и дебеле дјеце у Хрватској порастао за 15 одсто, преносе хрватски медији.

"Дошли смо до алармантних података по којима је готово свако треће дијете прекомјерно тешко или дебело. То је забрињавајуће", рекао је Штимац.

Према његовим ријечима, истовремено је у Хрватској у посљедњих десетак година заустављен тај тренд код одраслих због кампања којим се упозоравало на штетност прекомјерне тежине. /крај/мсб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана