Дјеца пуне амбуланте због упале плућа

nezavisne.com
Дјеца пуне амбуланте због упале плућа

Сарајево, Бањалука - У БиХ је повећан број обољелих од упале плућа, а у појединим градовима посебан је проблем, упозоравају љекари, што се у здравствене установе јавља велики број обољеле дјеце.

Према подацима које имају домови здравља Кантона Сарајево, повећан је број дјеце обољеле од упале плућа, а ради се о неуобичајено великој цифри за ово доба године, пишу Независне новине.

Арман Шаркић, портпарол ЈУ Дом здравља Кантона Сарајево, казао је да према тренутним подацима може рећи да је број обољелих изнад просјека, али да још није проглашена епидемија.

"Има доста случајева атипичне упале плућа, која је вирусна и која се преноси зраком с особе на особу, за разлику од обичне упале која није преносна. Највише обољелих је међу дјецом предшколског и школског узраста", рекао је Шаркић.

Он је појаснио да су симптоми код атипичне упале плућа суви кашаљ који траје дуже и да се ова упала плућа може утврдити само радиолошким налазом.

Шаркић је појаснио да је повећан и број обољелих од типичне упале плућа, коју изазива бактерија, и прати је кашаљ са секретом, висока температура, грозница, те болови у грудном кошу. Код дјеце и старијих се јавља отежано дисање.

Ерсија Мујадиновић, портпарол УКЦ Тузла, казала је да је и у њиховој установи драстично повећан број дјеце обољеле од упале плућа.

"Ради се највише о школској дјеци. Посљедњих мјесеци константно је повећан број дјеце с тим обољењем", казала је Мујадиновићева.

Душица Станковић, портпарол Дома здравља Бањалука, казала је да обољеле од упале плућа шаљу на лијечење у Универзитетску болницу Клинички центар и да су имали одређени број таквих случајева.

"Љекари савјетују да се грађани посвете јачању имунитета и да избјегавају јавна окупљања. Такође треба одржавати хигијену, често прати руке и пити доста текућине", казала је Станковићева.

Маринко Вучић, начелник бањалучке Клинике за плућне болести, казао је да је повећан број обољелих који се лијече амбулантно, односно не остају у болници већ се лијече код куће.

"На болничком лијечењу од упале плућа се лијечи 12 пацијената старосне доби од 26 до 77 година, а њихов опоравак протиче без додатних компликација", казао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана