Дјеца пију антибиотике и због обичног кашља

Анита Јанковић-Речевић
Дјеца пију антибиотике и због обичног кашља

Бањалука - Педијатри у Републици Српској за девет мјесеци ове године прописали су 116.584 рецепта за разне лијекове за дјецу узраста до шест година, међу којима је највише медикамената за снижавање температуре и антибиотских сирупа.

Међу пет најчешће прописиваних лијекова су и они за лијечење анемије, астме и епилепсије, показују подаци Фонда здравственог осигурања РС, којег су лијекови на рецепт за поменуту групу дјеце у наведеном периоду коштали 709.000 КМ.

- Током 2016. године прописано је 170.107 рецепата за дјецу до шест година у вриједности од око милион марака - истакли су у овој установи.

Педијатар из Бањалуке Драгица Добријевић упозорава да је употреба антибиотика код дјеце забрињавајућа, наглашавајући да љекари прописују превише ових лијекова.

- Постоје ситуације да се антибиотици прописују и за најобичнији кашаљ, што је беспотребно. Родитељи понекад очекују да кашаљ престане за дан-два, што не може ни уз помоћ чаробног штапића - прича Добријевићева.

Наглашава да је неопходно радити на едукацији младих и родитеља о томе да је превелика количина антибиотика лоша јер доводи до имунолошких реакција.

- Због тога имамо пораст имунолошких болести код дјеце. Биљежи се и раст броја обољелих од дијабетеса код малишана, те реуматоидног артритиса и разних имунолошких болести. Постоји и пораст броја откривених случајева епилепсије па је разумљиво да су антиепилептици међу најчешће прописиваним лијековима - истакла је Добријевићева.

Да је употреба антибиотика код дјеце превелика, слаже се и педијатар из Добоја Ана Цвјетиновић која узрок за то види у притиску родитеља.

- Антибиотици се све чешће купују и у слободној продаји, преко разних веза, а и љекари их махом прописују под притиском родитеља и кад треба и кад не треба јер, у супротном, маме и тате неће да напусте ординацију. Већ имамо случајеве дјеце која су резистентна на антибиотике - рекла је она и нагласила да то није само проблем у РС и БиХ,  већ и у свијету. Према њеним ријечима, све је више малишана која су анемични због лошег начина исхране.

- Појачан је број дјеце са алергијским обољењима, а појављују се и болести новог доба попут целијаклије па нам долазе малишани који су интолерантни на протеине млијека, јаја, глутена, што раније није био чест случај - додала је она.

Бањалучки педијатар Бранислав Лолић сматра да би педијатријска листа лијекова у РС морала бити квалитетнија и садржајнија.

- Постоје неки лијекови који се доста прописују у свијету, а код нас на листи их нема па онда љекари траже алтернативе - каже Лолић и наводи да малишани узраста до шест година љекару најчешће долазе због разних инфекција, посебно акутних инфекција дисајних путева.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да је осигураним лицима у РС доступно око 1.400 лијекова који се издају на рецепт, а од тога је више од 50 лијекова намијењено искључиво за дјецу, уз још петнаестак препарата које користе дјеца са метаболичким поремећајима.

Чињенице о антибиотицима

- узимање антибиотика код прехладе непотребно оптерећује организам и оштећује цријевну флору

- истраживачи у САД открили су да је 50 одсто пацијената који су се борили с акутним кашљем добило рецепт за антибиотик

- већина дисајних проблема узрокована вирусима, а антибиотици убијају само бактерије

- прекомјерна употреба антибиотика доводи до развијања системских и гљивичних инфекција

- посљедица неконтролисаног узимања антибиотика развијање отпорности организма према њима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана