Дјеца мигранти у БиХ крећу у школу

ATV
Дјеца мигранти у БиХ крећу у школу

Дјеца мигранти у Унско-санском кантону ускоро крећу у школу. Њих 200 већ је почело да учи језик, а кад савладају основе биће распоређени у четири школе у Цазину и Бихаћу.

Дјеца у цијелом свијету имају право на образовање, па тако то треба омогућити и дјеци мигрантима у БиХ, кажу у кантоналној Влади. Зато су узели ствари у своје руке. 

“Принцип је био да дјеца прво крену у засебне групе, видјећемо колике те групе буде и колики буде интерес те дјеце. Сад је у завршној фази. Они врше љекарске прегледе, већ је цазински дом здравља завршио тај дио са систематским прегледом. Бихаћ још није, и они ће убрзо завршити”, каже Дамир Омердић, министар образовања у влади УКС.

Дјеца из хотела Седра, Ђачког дома и прихватног центра Бира у школу би могла да крену већ у другом полугодишту. 

“У Унско санском кантону су да кажемо у финалној фази договори са министарством за школе у којима би се требао проводити програм са извјесном врстом подршке коју би обезбиједио Саве тхе цхилдрен и УНИЦЕФ за наставно особље”, каже Андреа Жеравчић, директор фондације “Спасимо дјецу” за сјеверозападни Балкан.

Власти на нивоу БиХ у протеклом периоду и нису баш показале да знају да се носе са мигрантском кризом која је захватила БиХ. Мигранти и даље пристижу у БиХ, а само од почетка ове године регистровано је 440 мигранта, док је у прошлог години регистровано око 24 хиљаде мигранта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана