Дјеца до 18 година треба да имају бесплатно лијечење

nezavisne.com
Дјеца до 18 година треба да имају бесплатно лијечење

Бањалука - Сва дјеца до 18 година у РС треба да имају право на безусловну здравствену заштиту, јер је то прије свега у складу са Конвенцијом о заштити права дјеце УН-а која се директно примјењује у БиХ, те сва дјеца морају имати једнако право на здравствену заштиту без обзира на године.

Закључак је ово округлог стола “Да ли је закон изнад права дјетета” који је данас одржан у Народној скупштини РС, након што су ученици бањалучке Медицинске школе покренули иницијативу да сва дјеца буду ослобођена плаћања партиципације и да имају бесплатно право на здравствену заштиту, а не само она до 15 година, као што је случај у РС.

Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине РС, каже да позивају Министарство здравља и социјалне заштите РС те Фонд здравственог осигурања РС да у што краћем року обезбиједе то право за сву дјецу РС.

“Након обављеног разговора и након извршене анализе законских рјешења дошли смо до сазнања да Конвенција о правима дјетета УН-а дефинише дјететом сваку особу старости до 18 година, а да у РС немамо у закону тачно дефинисан појам дјетета у законском смислу”, каже Петковић, који је појаснио да је Законом о здравственој заштити и Законом о здравственом осигурању у РС тренутно предвиђено да су дјеца до 15 године ослобођена плаћања.

“То значи да дјеца од 15 до 18 година морају плаћати партиципацију, чиме се чини правна несигурност за ту дјецу, те је њихово право на здравствену заштиту повријеђено”, рекао је Петковић.

Он каже да су дошли до податка да дјеца од 15 до 18 година годишње уплате око 200.000 КМ у буджете РС, односно у здравствене установе у РС, те истиче да то није велики износ који РС треба да издвоји како би дјеци била омогућена једнака права.

Душка Граховац, ученица трећег разреда Медицинске школе Бањалука, каже да су добили позитивне реакције на иницијативу коју су покренули, те да у скорије вријеме очекује да ће сва дјеца до 18 година бити ослобођена партиципације.

“Ослобађање партиципације би била велика олакшица за родитеље, посебно оне незапослене, иако оне нису толико скупе. Ја већ имам 18 година, али за генерације које долазе то ће значити”, каже Душка.

Нада Граховац, замјеник омбудсмана за дјецу РС, каже да тренутно постоји неједнак приступ код здравствене заштите дјеце, што доводи до повреде права.

“Он се прије свега огледа у чињеници да код овјере здравствене књижице код дјеце до 15 година то није условљено уплатама доприноса, док за дјецу од 15 до 18 година јесте, а други проблем је тај што су плаћања партиципације ослобођена дјеца до 15 година, а она преко 15 година нису”, рекла је Граховчева.

Она истиче да је заједнички став и оцјена након завршетка округлог стола да се ове године кроз најављену измјену закона о здравственом осигурању и здравственој заштити обезбиједи једнак приступ здравственој заштити и праву из здравствене заштите за сву дјецу, а то је за сва лица до 18 година.

Лјубинко Митровић, омбудсман за људска права БиХ, каже да безрезервно подржавају безусловну заштиту све дјеце до 18 година.

Лјиљана Иванчић, помоћник министра здравља и социјалне заштите РС у ресору примарне здравствене заштите, каже да без обзира на тренутне прописе који важе, ниједно дијете није ускраћено за здравствену заштиту у РС.

“Узећемо у анализу разматрање ове закључке и наћи начин како да их уградимо у нови закон о здравственој заштити и нови закон о здравственом осигурању, чије је доношење у плану”, рекла је Иванчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана