Ђајић: Циљ улагање у едукацију кадра

Срна
Ђајић: Циљ улагање у едукацију кадра

БАЊАЛУКА - Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је опредјељење руководства ове установе улагање у едукацију запослених, чему ће допринијети и данашња посјета девет стручњака из Србије, који ће са љекарима УКЦ-а извести сложене процедуре и оперативне захвате из својих области.

Ђајић је истакао значај посјете еминентних стручњака, оцијенивши да ће то допринијети да УКЦ Српске постане један од најбољих регионалних здравствених центара.

"Осим градње објеката и набавке најсавременије опреме, циљ нам је и да едукујемо наше запослене, те се наши љекари едукују у Аустрији, Русији, Словенији, Србији, али имамо и двосмјерну сарадњу, па код нас долазе еминентни стручњаци из свијета", рекао је Ђајић новинарима у Бањлауци.

Неурокардиолог Бранислав Миловановић навео је да већ пет година сарађује са Ђајићем, те изразио задовољство што су заједно кренули у едукацију кадра у вези са клиничким тестирањем функције аутономног нервног система.

"Синкопе и кризе свести, те симптоми хроничног умора су велики проблем у свету, те сам срећан што смо први пут у институције система интегрисали врхунску науку која је и базна и клиничка, јер од ње имају корист и пацијенти", рекао је Миловановић, који је оснивач и шеф Неурокардиолошке лабораторије у КБЦ Бежанијска Коса у Београду.

Специјалиста оториноларинголог Војко Ђукић рекао је да се највише бави ендоскопском ласерском хирургијом, као и да је данас оперисао два болесника.

"Постоји изузетан напредак у здравственом систему овде, који има све боље услове за рад, али и за научни, стручни и сваки други напредак", рекао је Ђукић.

Неурохирург Милоје Јоксимовић рекао је да у УКЦ Српске долази већ шест година и ту обавља најкомпликованије операције у области неурохирургије.

"Овде годишње радимо око 200 најтежих неурохирушких операција. Сматрам да је сарадња коју имамо веома важна како за пацијенте, тако и за лекаре који уче од нас и који треба да нас превазиђу", рекао је Јоксимовић.

Дјечији пластични хирург Радоје Симић изразио је задовољство досадашњом сарадњом са УКЦ-ом, која је сада и проширена увођењем нових техника и даљег развоја операција дјеце са расцјепима усне или непца.

"Сарадња је проширена и у другим областма дечије хирургије, јер желимо да ојачамо и да ово буде, не само центар Републике Српске, него и целе регије", рекао је Симић, који је и директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић" у Београду.

У радно-едукативној посјети УКЦ-у Српске налазе се и специјалиста дјечије хирургије и специјалиста урологије Владимир Којовић из Института "Др Вукан Чупић" из Београда, оториноларинголог са Клинике за ОРЛ и максиофацијалну хирургију Клиничког центра Србије, те дјечији хирург Владислав Вукомановић, који је и вршилац дужности замјеника директора Института "Др Вукан Чупић" и управник Педијатријске клинике, као и специјалиста максиофацијалне хирургије Небојша Јовић.

Ову прилику искористили су и љекари из Хрватске - специјалиста урологије и супспецијалиста уроонкологије Жана Саратлија Новаковић и специјалиста урологија и супспецијалиста уролитијазе Марио Дувњак из Сплита, који су на УКЦ Српске дошли на усавршавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана