Ђацима смета строгоћа, наставницима директори

Данијела Стоканић
Ђацима смета строгоћа, наставницима директори

Бањалука - Закључна оцјена, снижено владање, изрицање дисциплинских мјера ученицима, престроги наставници, спорни руководиоци, само су неке од жалби због којих просвјетна инспекција готово свакодневно посјећује школе широм Српске.

Просвјетним радницима једно од најспорнијих питања је избор директора школе, док се ђаци, најчешће путем родитеља, жале на наставнике и тежину градива. Основци углавном имају примједбе на поправни испит, односно на тежину задатака, док средњошколцима смета "неприлично" понашање наставника. Неки сматрају да су оштећени оцјеном, а није мали број ни оних који су незадовољни опхођењем професора према њима. Има ученика који тврде да их професор вријеђа, а према ријечима просвјетара, ни они њима не остају дужни. Према подацима Републичке просвјетне инспекције, која је ове године у школама обавила 246 ванредних контрола, 62 жалбе су биле оправдане.

- Често пристижу и жалбе због спровођења конкурсне процедуре за запошљавање наставног особља, као и примједбе на утврђивање технолошког вишка, а неизоставни су и захтјеви за провјере законитости стицања диплома - казали су у Инспекторату.

Неправилности које су инспектори најчешће утврдили у школама односе се на процедуре и критеријуме за попуну упражњених радних мјеста, формирање и рад школског одбора, спровођење процедура одређивање технолошког вишка, пропусте у руковођењу, те неажурно вођење евиденције.

У 2016. години, према њиховим подацима, у основним и средњим школама обављене су 472 ванредне контроле, од којих је у 36 одсто утврђено да су жалбе биле оправдане.

Предсједник Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ истакла је да се у посљедње вријеме највећи дио одговорности, кад су у питању резултати ученика и њихово понашање, пребацује на просвјетаре.

- Свјесни смо свог положаја у друштву и не очекујемо да се преко ноћи нешто промијени. Нажалост, буквално су васпитно-дисциплинске мјере и оцјене остале једино гдје ми можемо да останемо при свом ставу - казала је Совиљева.

Додала је да врло често родитељи сматрају да је, уколико ученик нема оцјену која му одговара, у питању нека лична освета или анимозитет према ђаку. Као примјер, Совиљева је навела дјевојчицу која је губила годину због пет негативних оцјена.

- Њени родитељи су довели инспекцију, тражећи да дјевојчица са пет негативних оцјена полаже разредни испит, који може да се полаже само ако је неки ученик оправдано дужи временски период био одсутан - испричала је Совиљева.

Због смањеног владања ученику или лоше оцјене просвјетна инспекција често залази у основне школе на подручју бијељинске регије. Предсједник Актива директора бијељинских школа Милица Перковић истакла је да се родитељи стално жале, а најчешће због смањеног владања, али и лоших оцјена.

- Родитељи већине ученика на информације уопште не долазе, у школу дођу само на крају године и тако незадовољни резултатима своје дјеце жале се инспекцији - казала је она.

С друге стране, родитељи кажу да је веома тешко доказати кривицу просвјетара, али ће за добробит своје дјеце и даље наставити да указују на пропусте у раду одређених наставника.

Ученици тукли професоре

Према ријечима директора, све је више ученика који насрћу на професоре. Тако је недавно ученик вишег разреда средње школе дошао  до професоровог стола и пријетио да ће га ударити песницом.

Било је и случајева када је средњошколац нокаутирао професора. Једног професора на подручју Херцеговине ученик је видио како шета градом, па му је притрчао и ударио га бејзбол палицом по глави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана