Ђацима џогер умјесто алата

Милијана Латиновић
Ђацима џогер умјесто алата

Бањалука - Иако су сви сагласни да је ученицима потребно више практичне наставе како би из ђачке клупе изашли као “мајстори свог заната”, неријетко се дешава да пракса остаје само мртво слово на папиру јер поједини послодавци средњошколцима умјесто алата у руке дају џогер и спужву за рибање.

И ђаци и наставници сагласни су у томе да средњошколцима треба дати много више простора да покажу шта знају, али и да науче нове вјештине и тако постану конкурентан кадар на тржишту. Међутим, то често остају само њихове пусте жеље. Свједок томе је и средњошколац који се школује за конобара, а који није желио да му наводимо име. Он каже да је забринут због праксе коју треба да обавља у једном угоститељском објекту јер не зна шта ће га тамо дочекати.

- Школске колеге које су ту биле на пракси прије мене су доживљавале веома непријатне ситуације и умјесто да науче све финесе послуживања гостију у ресторану већ првог дана на пракси “задужили” би спужву и прали суђе. Не школујем се за перача чаша и тањира, већ да будем угоститељски радник - рекао је овај средњошколац.

Предсједница Актива директора средњих школа регије Приједор Валентина Совиљ рекла је да власници угоститељских објеката и нису претјерано заинтересовани да ученицима обезбиједе праксу у својим локалима, због чега је школа опремила кабинет за праксу.

- Имали смо примјера да ученици за шест мјесеци праксе у једној фирми нису видјели ништа осим џогера - рекла је Совиљева и додала да су ријетке фирме у којима се спроводи квалитетна практична настава.

Она је нагласила да нови Закон о средњем образовању пружа довољно  простора и даје могућност за унапређење.

- Прича о застарјелости наставних планова и програма није аргумент јер закон даје 30 одсто простора за промјене и иновације - навела је Совиљева.

Да је квалитетна пракса у предузећима на нашим просторима још у повоју за “Глас Српске” потврђује и предсједник Актива директора средњих школа регије Добој Спасоје Васиљевић.

- Пријеко је потребно системско рјешење. Инсистирам на томе да буде формирано савјетодавно тијело за образовање и запошљавање, које би требало да буде копча између школа, локалне управе и привреде. Циљ нам је да формирамо регистар предузећа која желе да ученике приме на праксу на подручју града, а потом да то исто радимо и за цијелу регију - истакао је Васиљевић.

Додаје да дјеца и даље, нажалост, на праксу иду по систему познанства.

- Саобраћајна и електро школа, на чијем сам челу, остварује сарадњу са 43 предузећа. Није било лоших искустава, али има и послодаваца који, иако имају добру вољу да ђацима обезбиједе праксу, немају адекватне услове за то - рекао је Васиљевић и нагласио да је одлив радне снаге пробудио свијест послодаваца да ђацима пруже шансу у производним погонима.

Да има простора за унапређење сарадње између школа и привредника потврђују и послодавци.

- Школске радионице морају бити квалитетније опремљене са машинама које су тренутно у употреби у предузећима, а не да ђаци раде на неким праисторијским машинама које нико не користи. Ако се пракса спроводи у предузећима, неко мора бити задужен за ту дјецу. Њих би, прије свега, требало да прати професор практичне наставе који ће бити и плаћен за тај додатни посао. Ако дуално образовање заживи, како је планирано, имаћемо квалитетну радну снагу. У супротном, бојим се, изгубићемо све - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић. 

Дуални систем

Надлежни у Српској планирају да у овој години спроведу реформу средњег образовања, а акценат ће бити стављен на увођење дуалног система. Према том систему, планирано је да средњошколци у првом разреду праксу у предузећу имају један, у другом, два, а у трећем три дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана