Ђацима боље иде граматика него геометрија

А. Ј. Р.
Ђацима боље иде граматика него геометрија

Бањалука - Мали матуранти у Републици Српској који су у склопу експерименталне мале матуре рјешавали тестове из математике и српског језика показали су већи ниво знања из граматике и књижевности у односу на једначине, неједначине, задатке из геометрије и алгебре.

У Републичком педагошком заводу истичу да је проценат ријешености тестова из српског језика и књижевности 56,02 одсто, а из математике 42,74 одсто.

- С обзиром на то да је у питању експериментална матура и да су ђаци на тестовима имали трећину задатака који нису били у збиркама, задовољни смо резултатима из оба предмета. Кад упоредимо резултате тестова малих матура у Србији, Црној Гори, Хрватској и код нас, сви ученици су отприлике на истом нивоу - рекао је директор Педагошког завода Предраг Дамјановић.

Истакао је да је тестове прошле седмице рјешавало 1.718 ученика деветих разреда из 21 основне школе широм Српске.

- Водили смо рачуна да у програм буду укључени ђаци градских, приградских и сеоских школа и веома смо задовољни што је провођење експерименталне мале матуре протекло без проблема и што је више од 98 одсто ученика приступило тестовима - рекао је Дамјановић.

Директорица ОШ “Војислав Илић” у Крупи на Врбасу Рајка Ћајић каже да је тестове рјешавало 19 ђака ове школе. 

- Резултати из оба предмета су у потпуности у складу са закљученим оцјенама, што значи да су ђаци градиво савладали и да је оцјењивање било објективно. Ученици су показали боље знање из српског језика, али то је и очекивано - рекла је Ћајићева и додала да су школе показале спремност за овај начин тестирања свршених основаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана