Ђаци све више избјегавају Католичку гимназију

Горан Маунага
Ђаци све више избјегавају Католичку гимназију

Бањалука - Садашњи и бивши запослени, као и поједини родитељи дјеце која похађају Општу гимназију Католичког школског центра "Иван Мерц" у Бањалуци, тврде да се због лоше управе у овој школи проблеми гомилају, а све је мање и ђака који желе ту да се образују.

Због такве ситуације директор Католичког школског центра Ивица Божиновић крајем прошле године рекао је да ће оснивачу ове установе, бањалучком бискупу Фрањи Комарици предложити укидање школе која је основана 2005. године.

Општа гимназија у овој школској години требало је да прими најмање 72 ученика, колико је тражено и одобрено од Министарства просвјете и културе РС, али се на пријемни испит у јуну 2016. пријавило само 47 ученика. То је најмањи број кандидата од оснивања тог центра.

Осим тога, проблема има и у међуљудским односима, поготово између управе и појединих професора, али и између управе и родитеља ученика.

Адвокат Софка Османчевић, чији је син похађао ту школу, каже да је за крах некад успјешне школе одговорна управа, а на првом мјесту директорица Опште гимназије Анђа Томић.

- У школи влада фашистички однос. Над мојим сином стално је вршен мобинг. Томићева и професорка математике Анита Саватовић стално су га малтретирале - каже Османчевићева.

Додаје да је фрапантно и то што управа не познаје прописе.

- Божиновић је тврдио да мој син због 27 одсто изостанака мора поново да полаже разред. Позвала сам Министарство просвјете РС и рекли су ми да је та граница 33 одсто изостанака, а не 27 одсто, колико је то у ФБиХ - рекла је Османчевићева.

Портпарол Инспектората РС Душанка Макивић каже да су контролом у том школском центру прошле године утврђене неправилности у вези са вођењем књига. У контроли су били и поводом жалбе једног родитеља.

- У 2015. била је једна редовна контрола, а друга је била по жалби родитеља. За провјеру обављених контрола у претходним годинама требало би нам више времена - каже Макивићева.

Сазнајемо да у Инспекторату имају информацију о томе да је у школи прикривена одређена документација. 

Главни ревизор за ревизију јавног сектора РС Душко Шњегота каже да је у плану засебна ревизија рада те школе.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да је прије двије године извршен редован увид у рад те гимназије, а да ће до сутра провјерити да ли је било и интервентних увида.

Томићева на наш упит о стању у гимназији на чијем је челу није жељела ништа да говори, упутивши нас на Божиновића. Он тврди да не зна за наведене проблеме, али је потврдио да је постојала могућност упућивања приједлога Комарици за затварање центра.

- То сам изнио на родитељском састанку, али до тога није дошло. Инспекција јесте долазила, али више ништа се није дешавало. Пошаљите ми питања за детаљнији одговор - рекао је Божиновић, од којег очекујемо одговоре.

Комарица јуче није одговарао на телефонске позиве.

Новац

Професори у школи кажу да се не зна гдје иде новац, јер око 250 дјеце, поред обавезних 50 КМ за упис, на крају школске године дају још толико, наводно за случај оштећених ствари.

- Тако нешто не постоји ни у једној другој школи у Српској. А кад се деси да неки ученик ненамјерно оштети неку ствар, родитељи опет плаћају и за то. Кад траже рачун, не добију га - рекли су у школи.

Та школа једина је у РС која се финансира са 160 одсто средстава. Секретаријат за вјере Владе РС уплаћује јој 60 одсто, а Влада Хрватске 100 одсто новца за плате запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана