Ђаци све више имају проблема са говором, логопедима пуне руке посла

ATV
Ђаци све више имају проблема са говором, логопедима пуне руке посла

Трећина добојских предшколаца не изговара све гласове. Исти проблем има 12 одсто ђака. Цртићи на страним језицима, тепање родитеља и пасирана храна, кажу, неки су од узрока.

“Уопште не користе говорни апарат, мишиће и чељусти да би могли да жваћу и сами тим не развијау мускулатуру који су им потребни касније за исправам говор”, каже Мира Цвијановић, логопед Дома здравља Добој

У школу долазе без способности да изговоре и до 15 гласова. Најчешћи проблем је глас “р”. 

“Дјеца немају тај вибрантан језик, који не може једноставно да се подигне и да се изговори тај глас, показујемо, симулирамо на неке звукове да би добили тај глас на тај начин”, Слободан Томић, школски логопед.

И учитељи су на мукама. Сњежана Кулишић објашњава да јој је пола одјељења на логопедском третману, да посао није лак, а сарадња родитеља недовољна. 

“Нажалост не у довољној мјери требала би да та сарадња да се развије на максимум и да свакодневно се сарађује са логопедима и учитељима”, каже Кулишић.

Само у једној добојској школи од 100 уписањих првака, њих 80 треба логопеда. Проблем се често рјешава након тридесетак третмана. Ипак, десет одсто ђака на вјежбама остаје дуже. Основа матерњег језика тако се нарушава, реченице остају кратке, комуникација штура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана