Ђаци се враћају у топле учионице

Данијела Стоканић
Ђаци се враћају у топле учионице

Бањалука - Све школе у Републици Српској у понедјељак, 23. јануара, почињу наставу у другом полугодишту, а ниске температуре и висок снијег не би требало да створе проблеме ђацима, јер су путеви прочишћени, а образовне установе имају довољне количине огрева.

У школама које имају индивидуално гријање тврде да су још јесенас набавили довољне количине огрева за цијелу зиму, док остале зависе од градских топлана, које засад уредно пуштају гријање.

Да је тако увјерило се и Министарство просвјете и културе РС, које ће, како су у петак навели, и даље пратити ситуацију на терену, водећи првенствено рачуна о томе да ученици безбједно стигну до школе.

- Уколико због временских прилика у неким од школа не буде могућ безбједан почетак наставе, донијећемо појединачне одлуке о почетку наставе у таквим школама - казали су у Министарству.

Директорица Основне школе "Петар Кочић" у бањалучком насељу Кола Дубравка Босанчић каже да огрева имају и више него што им је потребно.

- Нема бриге, учионице неће бити хладне - рекла је Босанчићева.

Проблема са хладним учионицама неће имати ни остале школе бањалучке регије, али ни ђаци у Источном Сарајеву и Херцеговини. Нормалне услове за рад имају и школе у добојској регији.

Према ријечима предсједнице бијељинског Актива директора основних школа Милице Перковић, родитељи свих ђака могу бити мирни, јер засад не би требало да буде проблема са гријањем.

- Једино ће због снијега и поледице бити отежан пут до школе малишанима у подручним школама - казала је Перковићева.

С обзиром на то да су се навикли на ниске температуре, и руководство ОШ "Милан Илић - Чича Шумадијски" Хан Пијесак је на вријеме обезбиједило довољно дрва и угља.

Предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ каже да бојазни од хладних учионица нема ни у овом дијелу Српске.

- Кад су у питању средње школе у Приједору, оне су све прикључене на градску "Топлану", док оне у мањим општинама ове регије имају индивидуално гријање - рекла је Совиљ.

С обзиром на то да су путеви до појединих подручних школа у овој регији били неочишћени, очекује се да они буду проходни до понедјељка.

Полиција

МУП РС апелује на возаче да повећају пажњу у вожњи с обзиром на то да ће од понедјељка на улицама поново бити већи број школараца. Са почетком наставе у школама најављено је и појачано присуство полиције у близини образовних установа, као и на путним правцима којим ће се кретати већи број школске дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана