Đaci se neće školovati za agente osiguranja

A. J. R.
Đaci se neće školovati za agente osiguranja

Banjaluka - Učenici završnih razreda osnovnih škola u Srpskoj koji su planirali da prilikom upisa u srednje ekonomske škole izaberu najavljeno novo zanimanje službenik za osiguranje, to neće moći da učine jer ovaj smjer još neće biti uveden.

Inicijativu za uvođenje ovog četvorogodišnjeg smjera kao novog zanimanja u srednjem obrazovanju u Srpskoj krajem oktobra 2017. pokrenula je prijedorska Ugostiteljsko-ekonomska škola zbog, kako su tada naveli, sve izraženijih potreba tržišta rada i interesovanja đaka.

Direktor ove škole Valentina Sovilj ističe da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS odbilo prijedlog, te da  naredne školske godine neće školovati pomenuti kadar iako su planirali. 

- Inicijativu smo pokrenuli na osnovu podatka da je u BiH tokom 2015. godine na berzi rada službenik osiguranja ili agent osiguranja bilo jedno od najtraženijih zanimanja, ali smo dobili odbijenicu. Ni prijedlog Ekonomske škole iz Milića, koja je željela da uvede smjer finansijski i računovodstveni tehničar nije prošao - rekla je Soviljeva. 

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su objasnili da nisu odobrili uvođenje novih zanimanja u narednoj školskoj godini jer će u narednom periodu raditi na usaglašavanju struka i zanimanja.

- Posebno će se raditi sa aspekta lakšeg prilagođavanja programskih sadržaja novim zahtjevima tržišta rada lokalnih zajednica, što je i predviđeno Strategijom razvoja obrazovanja RS za period 2016 - 2021. godina - rekli su u Ministarstvu prosvjete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana