Đaci neće cvokotati u učionicama

Cvija Mrkonjić i dopisnici
Đaci neće cvokotati u učionicama

Banjaluka - Tople učionice ove zime zagarantovane su đacima osnovnih škola koje imaju vlastito grijanje jer ih je većina nabavila ogrev za predstojeću sezonu, dok će ostale uskoro obezbijediti energente.

Temperatura na području cijele RS znatno je pala, pa je u nekim školama grejna sezona već počela. U školi "Milan Ilić Čiča Šumadijski" u Han Pijesku kazali su da imaju dovoljno uglja, ali je privremeni problem uzrokovalo pucanje jedne od peći, čija sanacija je juče bila u toku.

- Naša škola godišnje planira stotinu tona uglja, ali to nije dovoljno za cijelu grejnu sezonu. Drugi dio ogreva nabavlja opština Han Pijesak - kazali su u računovodstvu ove škole.

Rukovodstvo banjalučke škole "Petar Kočić" nabavilo je ogrev za područne škole u Pavićima i Konatarima za grejnu sezonu koja im traje od septembra do maja.

- U toku je postupak nabavke ogreva za područnu školu u Stričićima za koju imamo nešto zaliha od prošle godine. Do sada je utrošeno između 25.000 i 30.000 maraka - rekla je direktor ove škole Dubravka Bosančić.

Ogrev za prvo polugodište nabavljen je i u školi "Vojislav Ilić" u naselju Krupa na Vrbasu kod Banjaluke, a početkom iduće godine nabavljaće i ogrev za drugo polugodište.

Direktori gradiških škola "Mladen Stojanović" u Gornjim Podgradcima Miladin Branković i "Kozarska djeca" u Kruškiku Zora Malešević kazali su da su drva nabavljena.

- Nabavljen je ogrev za dvije škole koje imaju centralno grijanje, u Gornjim Podgradcima i Vrbaškoj, kao i za područna odjeljenja koja se griju pomoću peći - rekao je Branković.

Četiri osnovne škole u Prijedoru spremne su za grejnu sezonu, a iako su temperature ovih dana nešto niže, ističu da još nema potrebe za grijanjem.

Ni Fočake ne brine zima jer su energenti uveliko spremni.

- Sanirali smo kotlove u centralnoj školi, imamo dovoljno uglja i spremili smo drva za područne škole - rekao je direktor škole "Veselin Masleša" Radoje Miletić.

Sezona

Rukovodstva škola u RS istakla su da će, ukoliko bude neophodno, početi da griju učionice prije grejne sezone kako bi svojim đacima i zaposlenima omogućili adekvatne uslove za rad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana