Đaci klupe zamjenjuju pogonima

Đaci klupe zamjenjuju pogonima 29.09.2017 18:58 | Milijana Latinović

Banjaluka - Brojna preduzeća spremna su da raširenih ruku dočekaju srednjoškolce i pruže im prijeko potrebnu praksu, svjesni da time "kaparišu" buduće gotovo obučene radnike, a upravo je sticanje praktičnog znanja zauzelo centralno mjesto u Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS.

Izmjene su, u odnosu na važeći zakon, uglavnom fokusirane na srednje stručno obrazovanje, koje pohađa 76,4 odsto učenika. Nacrtom zakona, koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi, detaljno je propisano izvođenje praktične nastave izvan škole, kod privrednika.

- Krenuli smo u pravom smjeru. Poslodavci svjesni nedostatka kvalitetne radne snage prvi put sami predlažu obavljanje prakse u njihovim pogonima, što je motivacija i učenicima. Znaju da će, ako se upišu na neko zanimanje, imati kvalitetnu obuku, a sutra i sigurno radno mjesto - rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljević, koji je bio i član radne grupe za izradu zakona.

Prosvjetari, naglašavajući da je "praksa majka znanja", smatraju da je slanje učenika u proizvodne pogone najbolje što se može učiniti za njihovo obrazovanje.

- Treba da insistiramo na povećanju obima praktične nastave i mislim da će to donijeti vrlo dobre rezultate. Novi zakon ide u korak sa potrebama privrednika. Moramo mijenjati upisnu politiku i školovati zanatlije - istakao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Bijeljine Duško Đurić.

Povećanje obima praktične nastave u srednjim školama pozdravljaju i poslodavci. Oni predlažu i da boravak đaka na praksi bude maksimalno iskorišćen.

- Škola pošalje djecu u preduzeće, bace ih u proces proizvodnje i ne vode dalje računa o tome hoće li nešto naučiti ili neće. To treba da promijenimo - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević kaže da praktičnoj nastavi treba dati prednost u odnosu na teorijsku.

- Pozdravljam ove izmjene, jer nam je školovan kadar prijeko potreban. Školujući nepotreban kadar proteklih godina došli smo u situaciju da nemamo kvalitetnih radnika u privredi. Vrata preduzeća na čijem sam čelu širom su otvorena za đake koji žele da ispeku obućarski zanat - rekao je Pazurević i dodao da se sa izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju trebalo početi mnogo ranije.

Javne rasprave o Nacrtu zakona održane su u Prijedoru i Doboju, a idućih dana biće održane i u Bijeljini, Zvorniku, Banjaluci, Trebinju i Istočnom Novom Sarajevu.

Mentori

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području dobojske regije Spasoje Vasiljević ističe da nacrt zakona propisuje i da u preduzećima bude određen mentor učenicima kako bi praksu obavljali kvalitetno.

- Na početku ćemo organizovati mentore i u školama koji će biti u kontaktu sa mentorima u preduzeću da bi učenička praksa bila kvalitetna - rekao je Vasiljević.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica