Đaci dobijaju sedam novih udžbenika

Danijela Stokanić
Đaci dobijaju sedam novih udžbenika

Banjaluka - Učenici u Srpskoj u narednoj školskoj godini moći će sigurno da računaju na sedam novih udžbenika, koji bi u toku ovog mjeseca trebalo da ugledaju svjetlost dana.

Kako su objasnili u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS, riječ je o udžbenicima za osnovne i srednje škole iz završenih konkursa, pa će tako đaci šestog razreda na jesen učiti iz novog udžbenika njemačkog jezika, a gimnazijalci će znanja iz biologije upijati iz savremenije knjige.

U Zavodu su istakli da su konkursom za pribavljanje novih rukopisa za školsku 2018/2019. godinu, koji je raspisan krajem novembra prošle godine, planirana 154 nova udžbenika. Dodali su da jedan od rokova konkursa za pisanje većine novih udžbenika ističe 23. februara.

- Za osnovnu školu konkursom se traži 16 novih rukopisa, za gimnazije 39, za srednje stručne i tehničke škole 96, te tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju - kažu u Zavodu.
Ističu da se konkursi ponavljaju zbog malog odaziva autora, kao i nedobijanja pozitivne recenzije i odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture RS na pojedine rukopise.

- Nažalost, za udžbenike za pojedina zanimanja srednje škole ne postoji interesovanje autora. Nadamo se da će nam na konkurs ove godine pristići više rukopisa koji će dobiti pozitivna mišljenja i odobrenja - kazali su u Zavodu.

Dodali su da im je cilj da pred đacima budu kvalitetni i zanimljivi udžbenici, bez nepotrebnih sadržaja.

- Zbog toga pozivamo profesore osnovnih i srednjih škola i univerziteta da učestvuju na konkursu - naglasili su u Zavodu i dodali da u nedostatku domaće najčešće koriste literaturu Zavoda za udžbenike Beograd.

Direktorica banjalučke Tehničke škole Kristina Mrđa je istakla da se profesori i đaci snalaze kako znaju i umiju.

- Najvažnije je da nastava ne trpi. Udžbenike i skripta, koji bi mogli da prate naš nastavni plani i program, najčešće nabavljaju iz Srbiji i putem interneta - kazala je Mrđa.

Dodala je da joj nije jasno zašto, između ostalih, inženjeri nemaju motiv da učestvuju u izradi školskih udžbenika.

Osnovna škola:

* 6. razred - Njemački jezik (udžbenik, radna sveska, priručnik za nastavnike i CD)

* 5. razred - Poznavanje prirode i radna sveska

* 6 - 9. razreda - Priručnik za izvođenje nastave iz likovne kulture

Gimnazije i srednje stručne škole:

* 2. razred gimnazije - Biologija

* 4. razred - Statistika za ugostiteljstvo i turizam,

* 4. razred - Statistika za ekonomiju, pravo i trgovinu

* 1. razred - Mašinski elementi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana