Диплому средње школе има тек половина становника БиХ

М. Л.
Диплому средње школе има тек половина становника БиХ

Бањалука - Диплому средње школе има тек половина становника БиХ, док је оних са завршеним факултетом мање од десет одсто.

Показују то подаци анкете коју је спровела Агенција за статистику БиХ поводом Међународног дана образовања, који је обиљежен у петак. Статистичари су утврдили да завршену основну школу има 38 одсто грађана БиХ.

- У процес формалног образовања у БиХ током школске 2016/2017. године било је укључено више од 552.000 дјеце и омладине, што је готово 16 одсто укупне популације - саопштили су из Агенције за статистику.

Према подацима из пописа становништва из 2013. године, у Српској је од милион становника старијих од 15 година, скоро 59.000 без икаквог образовања.

- Завршену основну школу има 212.834, а средњу 504.414 становника, док је високообразованих 87.036 - наведено је у резултатима пописа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је међу неписменима у РС већина старијег становништва, с обзиром на то да је основна школа сада обавезна.

- Морамо мијењати правила како би што више младих уписивало факултете, али не само да добију диплому, већ да стекну знање из одређене области - рекао је Дамјановић.

Чланице УН-а обиљежавају 9. фебруар као Међународни дан образовања, а ЕУ у великом броју докумената образовање наводи као веома битан предуслов за економски и друштвени развој сваке земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана