Дијете у вртићу у Бањалуци заражено морбилама

С. Ђ.
Дијете у вртићу у Бањалуци заражено морбилама

Бањалука - Једно дијете које похађа приватни вртић у Бањалуци обољело је од морбила, а случај је јуче пријављен Дому здравља у овом граду.

Из Дома здравља су потврдили да је њихова екипа Хигијенско-епидемиолошке службе обавила анкетирање у породици обољелог дјетета и дала препоруке.

- У контакту са васпитачем у вртићу дате су стандардне препоруке, односно појачане мјере хигијене као што су чишћење, дезинфекција и провјетравање. Препоручено је да се свим члановима у колективу провјери вакцинални статус и да се сви невакцинисани и непотпуно вакцинисани  вакцинишу - рекла је специјалиста хигијене и здравствене екологије у Дому здравља др Мирела Касабашић.

Један родитељ, чији малишан похађа овај вртић, а који није желио да му наводимо име, рекао је да је своје дијете јуче уобичајено одвео у обданиште, али је убрзо дошао по њега, јер су га обавијестили о појави морбила.

У Институту за јавно здравство РС казали су да је пријављено двоје новообољелих од малих богиња из Бањалуке, чиме је укупан број обољелих у РС повећан на 53.

- Ријеч је о одраслом лицу и дјетету из Бањалуке, са лакшом клиничком сликом - наводе из Института.

Од марта је у Бањалуци пријављено 29 обољелих, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу четири, Модричи и Лакташима по три, у Новом Граду и Козарској Дубици по два и у Власеници, Шамцу, Палама и Српцу по једно. Од укупног броја обољелих, до сада је било хоспитализовано 36 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана