Дијализни пацијенти у РС добијају боље услове: Савремена терапија и по 100 КМ мјесечно

Данијела Стоканић
Дијализни пацијенти у РС добијају боље услове: Савремена терапија и по 100 КМ мјесечно

Бањалука - Муке више од хиљаду дијализних пацијената у Републици Српској ускоро ће бити колико-толико ублажене, јер осим што у септембру прелазе на хемодијафилтрацију (ХДФ), од идуће године на њихове рачуне ће мјесечно "лијегати" по 100 КМ, а планирано је и да добију низ других олакшица.

Дијализни пацијенти у РС, иако са статусом стоодстотних инвалида, до сада нису примали никакву накнаду, нити су имали олакшице. Због тога су најављивали протесте.

Хемодијафилтрација (ХДФ) је квалитетнији, али и скупљи вид дијализе, због чега је до сада била доступна веома малом број пацијента. Међутим, оно што је највише обрадовало бубрежене болеснике, којих је у Српској све више, је то што ће на основу инвалидске накнаде моћи остварити и субвенције на струју, гријање, градски превоз, односно олакшице које имају и сви остали инвалиди.

Детаљи нових погодности за ове пацијенте договорени су у недјељу на сједници Скупштине Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника РС, а којој је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите РС.

Секретар овог удружења Александар Радун истакао је да ће им накнада од 100 марака много значити, јер до сада нису имали никакву помоћ.

- Што се тиче ХДФ-а, из искуства могу рећи да се пацијент након ње осјећају много боље, што ће и налази потврдити. До сада ХДФ је била могућа само за десет одсто пацијената и то углавном младих и радно способних људи, због тога што је од обичне дијализе скупља за 20 евра - казао је Радун, којем се захваљујући квалитетнијој дијализи, између осталога, вратио апетит.

В.д. директора Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић истакао је да ће квалитетнија дијализа бити доступна свим пацијентима, јер је са компанијом "Фразенијус" договорена знатно нижа цијена ових медицинских поступака.

- Наша мисија је да што више унаприједимо квалитет здравствене заштите. Због тога ћемо у наредном периоду додатно појачати контроле и у већој мјери укључити представнике Удружења у контролне механизме. Инсистираћемо на поштовању свих уговорених обавеза, које у овом случају има "Фразенијус" - рекао је Кустурић.

Говорећи о обавезама Фонда за дијализу, Кустурић је нагласио да би Влада РС требало да преузме дуговања за дијализу.

У Министарству здравља и социјалне заштите истичу да ће појединачне мјесечне накнаде бити у складу са захтјевом Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника РС.

- Ове године у буџету планирано је укупно 200.000 КМ за рад Удружења. Половина тог износа већ је исплаћена - казали су у Министарству.

Пацијенти на дијализи, као и пацијенти са трансплантираним органима су ослобођени плаћања партиципације, односно њихову здравствену заштиту у потпуности финансира Фонд здравственог осигурања. Годишњи трошкови за дијализу у Српској износе око 37 милиона КМ.

Путовање

Дијализни пацијенти сматрају да би и локални домови здравља требало да имају по један апарат за дијализу како не би сваки други дан путовали по 100 километара до најближег здравственог центра. Сада је то случај са пацијентима из Шипова, Кнежева, Мркоњић Града, Модриче и многих других општина.

 Дијализни центри у РС

* Фоча

* Требиње

* Бањалука

* Приједор

* Источно Сарајево

* Зворник

* Бијељина

* Шамац

* Добој

* Лакташи

* Градишка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана