Demografska recesija smanjuje broj brucoša

Anita Janković-Rečević
Demografska recesija smanjuje broj brucoša

Banjaluka - Trend pada broja upisanih studenata na Univerzitetu u Banjaluci, prema procjenama stručnjaka, biće nastavljen i u narednoj akademskoj godini zbog loše demografske slike koja uzima danak, a kako amfiteatri ne bi ostali prazni ova visokoškolska ustanova u narednim mjesecima planira da unaprijedi upisnu politiku i tako privuče veći broj brucoša.

Istaknuto je ovo na jučerašnjoj sjednici proširenog kolegijuma i Senata Univerziteta u Banjaluci koja je održana s ciljem iznalaženja rješenja za upisnu politiku u 2019/2020. akademskoj godini.  

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević istakao je da će resorno ministarstvo na osnovu analiza potreba tržišta rada identifikovati studijske programe koji su potrebni Srpskoj u budućnosti, te na osnovu te slike kreirati racionalizaciju studijskih programa.

On je istakao da je upoznat sa činjenicom da na dva javna univerziteta u RS, kao i na privatnim visokoškolskim ustanovama postoje slični ili isti studijski programi na kojima vlada manjak zainteresovanosti.

- Tu moramo napraviti određene uštede i racionalizaciju. Nećemo dozvoliti da egzistiraju studijski programi na kojima postoji višak nastavnika, a manjak studenata - dodao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je ova visokoškolska ustanova u prethodnom periodu uradila mnogo na modernizaciji studijskih programa, te da je na velikom broju fakulteta u toku proces relicenciranja i modernizacije koji bi trebao biti završen do upisa naredne generacije studenata.

- Medicinski fakultet je pokrenuo modernizaciju svojih programa, kao i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski, Filološki i Pravni fakultet. Od jula prošle godine, nakon prvog upisnog roka, preduzeli smo niz aktivnosti i očekujem rezultate tokom narednog upisa - rekao je Gajanin i dodao da je u cilju povećanja broja stranih studenata licencirano nekoliko studijskih programa na engleskom jeziku, te da je usvojena strategija i akcioni plan razmjene studenata.

Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Draško Marinković istakao je da sve projekcije pokazuju da će u narednom periodu biti manje upisanih studenata.

- Intenzivna demografska recesija koja je prisutna posljednjih nekoliko godina inicira da imamo smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama a samim tim i na univerzitetu. Zbog toga unapređenje upisne politike mora ići u pravcu demografskih faktora koji su poražavajući - naveo je Marinković i dodao da se u posljednjih nekoliko godina, na osnovu prirodnog priraštaja populacija smanjila za oko pet odsto, a kada se dodaju i migracioni procesi za oko 50.000 stanovnika.

Školarine

Radoslav Gajanin rekao je da u narednoj akademskoj godini neće biti povećanja školarina, te da će one ostati na dosadašnjem nivou.

- Razgovaraćemo sa resornim ministarstvom da vidimo na koji način ćemo podsticati studente da se školuju za deficitarna zanimanja. To smo do sada radili na način da broj studenata na budžetu bude veći na tim studijskim programima, a tu prvenstveno mislim na one koji obrazuju kadrove za informacione tehnologije - rekao je Gajanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana