Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina: Spremamo zimsku sezonu kao za Olimpijske igre

Marijana Miljić
Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina: Spremamo zimsku sezonu kao za Olimpijske igre

Olimpijski centar "Jahorina" užurbano se sprema za predstojeću zimsku sezonu, a o obimu priprema svjedoči činjenica da su radovi na olimpijskoj ljepotici najveći od 1983. godine kada se ova planina pripremala za održavanje Zimskih olimpijskih igara, rekao je direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić.

Jedan od glavnih zadataka je završetak sistema za osnježavanje kako bi sezona bila produžena sa 60 na 130 dana.

- Time ćemo povećati prihode i stvoriti uslove za pozitivno poslovanje - kazao je Ljevnaić.

* GLAS: U kojoj mjeri je Olimpijski centar "Jahorina" spreman za predstojeću zimsku sezonu?

LjEVNAIĆ: Konstantno se pripremamo za predstojeću sezonu i rješavamo probleme. Radimo na uređenju i prosijecanju novih staza, izgradnji akumulacionog jezera, vjetroustava i sistema za vještačko osnježavanje, gradnji dva ski-poligona za najmlađe skijaše, ali i uvezivanju svih segmenata na planini. Ovo su najveći radovi od 1983. godine kada se Jahorina pripremala za održavanje Zimskih olimpijskih igara i to dovoljno govori o obimu priprema kojima smo pristupili.

* GLAS: U kakvom stanju ste zatekli Olimpijski centar "Jahorina" s obzirom na to da ste skoro došli na njegovo čelo?

LjEVNAIĆ: Čim sam došao na Jahorinu primijetio sam da su staze jedno od najvećih uskih grla na skijalištu i da su zapuštene. Zbog toga nam je prvi korak bio njihovo uređenje i uklanjanje starih instalacija koje nisu u funkciji. Naš stav je da ne okrećemo glavu ni od jednog problema, pa smo već krenuli sa uređenjem prilaznih puteva i punktova i parking mjesta. Očekuje nas mnogo posla, a sve planiramo da završimo do početka zimske sezone.

* GLAS: Šta je potrebno uraditi da bi Jahorina parirala skijalištima barem u regionu ako ne u Evropi?

LjEVNAIĆ: Na Jahorini postoje odlični uslovi za skijanje, blizu je aerodrom i veliki grad. Ovo je skijaški region. Jahorina ima dobre staze i hotele i nove šestosjede, ali joj nedostaje sistem za vještačko osnježavanje. Kada završimo sistem za osnježavanje i uradimo sve što smo zacrtali, sezona na Jahorini će umjesto 60 trajati 130 dana. Time ćemo povećati prihode i pozitivno poslovati, a Jahorinu vratiti na mapu velikih evropskih zimskih centara gdje joj je mjesto.

* GLAS: Dokle se stiglo sa procedurom kreditnog zaduženja za realizaciju projekta vještačkog osnježavanja?

LjEVNAIĆ: Trenutno činimo prve korake u procesu koji su sastavni dio projekta izgradnje sistema za vještačko osnježavanje, a tiču se uređivanja, proširivanja i peglanja postojećih staza. Sa ovako uređenim stazama i sa manje snijega moći ćemo dobro pripremiti sezonu i omogućiti skijašima skijanje. Radimo korak po korak.

* GLAS: Koliko će se predstojeća zimska sezona razlikovati od prethodnih?

LjEVNAIĆ: Pored svih radova, radimo i na organizaciji manifestacija sportskog i zabavnog karaktera. Ono što će sigurno izdvojiti ovu zimsku sezonu od prethodnih je novogodišnji koncert Željka Joksimovića i "Egzit" festival, koji će biti održan od 15. do 18. marta 2018. godine.

* GLAS: Kako planirate da privučete veći broj turista na Jahorini?

LjEVNAIĆ: Uvjeren sam da smo sa svim novinama koje pripremamo na dobrom putu da turisti prepoznaju potencijal Jahorine. Pozivamo sve zainteresovane da što prije rezervišu mjesto za predstojeću zimsku sezonu, jer je hotel "Bistrica" konstantno popunjen. Naš cilj je da na 5.000 postojećih ležajeva imamo popunjenost u toku zimske sezone od 80 odsto, što bi samo na Jahorini obezbjeđivalo 400.000 noćenja za 100 dana sezone. S obzirom na to da su blizu Sarajevo i Pale, koji raspolažu značajnim brojem smještajnih kapaciteta, realno možemo očekivati da će samo u zimskoj sezoni za usluge planine biti vezano pola miliona noćenja.

* GLAS: U kakvom su stanju objekti Olimpijskog centra "Jahorina" i da li će neki od njih, kao što je najavljeno, biti ponuđeni na prodaju?

LjEVNAIĆ: Objekti koji su u funkciji su u korektnom stanju, a u vezi sa ulaganjima u njih ili renoviranjem čekamo stav Vlade RS. Smatram da je mnogo realnije i isplativije razmišljati o prodaji objekata nakon završetka započetih radova i projekta za osnježavanje.

"Skijališta Srbije"

* GLAS: Ranije je najavljivano partnerstvo Olimpijskog centra "Jahorina" sa "Skijalištima Srbije". Da li se nešto radi na realizaciji tih planova?

LjEVNAIĆ: Olimpijski centar "Jahorina" je raspoložen da stvori partnerstvo sa svim skijalištima u regionu, što je i prirodno, ali trenutno nemamo naznaka da će ovi pregovori biti nastavljeni u ranijem pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana