Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина: Спремамо зимску сезону као за Олимпијске игре

Маријана Миљић
Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина: Спремамо зимску сезону као за Олимпијске игре

Олимпијски центар "Јахорина" ужурбано се спрема за предстојећу зимску сезону, а о обиму припрема свједочи чињеница да су радови на олимпијској љепотици највећи од 1983. године када се ова планина припремала за одржавање Зимских олимпијских игара, рекао је директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић.

Један од главних задатака је завршетак система за осњежавање како би сезона била продужена са 60 на 130 дана.

- Тиме ћемо повећати приходе и створити услове за позитивно пословање - казао је Љевнаић.

* ГЛАС: У којој мјери је Олимпијски центар "Јахорина" спреман за предстојећу зимску сезону?

ЉЕВНАИЋ: Константно се припремамо за предстојећу сезону и рјешавамо проблеме. Радимо на уређењу и просијецању нових стаза, изградњи акумулационог језера, вјетроустава и система за вјештачко осњежавање, градњи два ски-полигона за најмлађе скијаше, али и увезивању свих сегмената на планини. Ово су највећи радови од 1983. године када се Јахорина припремала за одржавање Зимских олимпијских игара и то довољно говори о обиму припрема којима смо приступили.

* ГЛАС: У каквом стању сте затекли Олимпијски центар "Јахорина" с обзиром на то да сте скоро дошли на његово чело?

ЉЕВНАИЋ: Чим сам дошао на Јахорину примијетио сам да су стазе једно од највећих уских грла на скијалишту и да су запуштене. Због тога нам је први корак био њихово уређење и уклањање старих инсталација које нису у функцији. Наш став је да не окрећемо главу ни од једног проблема, па смо већ кренули са уређењем прилазних путева и пунктова и паркинг мјеста. Очекује нас много посла, а све планирамо да завршимо до почетка зимске сезоне.

* ГЛАС: Шта је потребно урадити да би Јахорина парирала скијалиштима барем у региону ако не у Европи?

ЉЕВНАИЋ: На Јахорини постоје одлични услови за скијање, близу је аеродром и велики град. Ово је скијашки регион. Јахорина има добре стазе и хотеле и нове шестосједе, али јој недостаје систем за вјештачко осњежавање. Када завршимо систем за осњежавање и урадимо све што смо зацртали, сезона на Јахорини ће умјесто 60 трајати 130 дана. Тиме ћемо повећати приходе и позитивно пословати, а Јахорину вратити на мапу великих европских зимских центара гдје јој је мјесто.

* ГЛАС: Докле се стигло са процедуром кредитног задужења за реализацију пројекта вјештачког осњежавања?

ЉЕВНАИЋ: Тренутно чинимо прве кораке у процесу који су саставни дио пројекта изградње система за вјештачко осњежавање, а тичу се уређивања, проширивања и пеглања постојећих стаза. Са овако уређеним стазама и са мање снијега моћи ћемо добро припремити сезону и омогућити скијашима скијање. Радимо корак по корак.

* ГЛАС: Колико ће се предстојећа зимска сезона разликовати од претходних?

ЉЕВНАИЋ: Поред свих радова, радимо и на организацији манифестација спортског и забавног карактера. Оно што ће сигурно издвојити ову зимску сезону од претходних је новогодишњи концерт Жељка Јоксимовића и "Егзит" фестивал, који ће бити одржан од 15. до 18. марта 2018. године.

* ГЛАС: Како планирате да привучете већи број туриста на Јахорини?

ЉЕВНАИЋ: Увјерен сам да смо са свим новинама које припремамо на добром путу да туристи препознају потенцијал Јахорине. Позивамо све заинтересоване да што прије резервишу мјесто за предстојећу зимску сезону, јер је хотел "Бистрица" константно попуњен. Наш циљ је да на 5.000 постојећих лежајева имамо попуњеност у току зимске сезоне од 80 одсто, што би само на Јахорини обезбјеђивало 400.000 ноћења за 100 дана сезоне. С обзиром на то да су близу Сарајево и Пале, који располажу значајним бројем смјештајних капацитета, реално можемо очекивати да ће само у зимској сезони за услуге планине бити везано пола милиона ноћења.

* ГЛАС: У каквом су стању објекти Олимпијског центра "Јахорина" и да ли ће неки од њих, као што је најављено, бити понуђени на продају?

ЉЕВНАИЋ: Објекти који су у функцији су у коректном стању, а у вези са улагањима у њих или реновирањем чекамо став Владе РС. Сматрам да је много реалније и исплативије размишљати о продаји објеката након завршетка започетих радова и пројекта за осњежавање.

"Скијалишта Србије"

* ГЛАС: Раније је најављивано партнерство Олимпијског центра "Јахорина" са "Скијалиштима Србије". Да ли се нешто ради на реализацији тих планова?

ЉЕВНАИЋ: Олимпијски центар "Јахорина" је расположен да створи партнерство са свим скијалиштима у региону, што је и природно, али тренутно немамо назнака да ће ови преговори бити настављени у ранијем правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана