Дејан Чутура, директор Технолошке школе у Бањалуци: Школа издала 500 лажних диплома

Анита Јанковић
Дејан Чутура, директор Технолошке школе у Бањалуци: Школа издала 500 лажних диплома

Бањалука - Директор Технолошке школе у Бањалуци Дејан Чутура отворио је Пандорину кутију устврдивши да је та школа у протеклих десет година издала више од 500 лажних диплома кандидатима који су ванредно завршавали школовање.

Чутура за "Глас Српске" тврди да матичне књиге свједоче да је више од 500 диплома уписано и издато, али да за њих не постоји ваљан записник. Према његовим ријечима, у архиви се налази свега од 30 до 40 матурских радова, али су и њих махом прегледале двочлане умјесто трочланих комисија.

- Не постоје докази ни за уплате, ни за број признатих предмета из ранијег школовања, ни за број положених предмета у нашој школи - рекао је Чутура.

Он је додао да су докази који се могу пронаћи у школској архиви смијешни.

- Писани трагови показују да има кандидата који су положили мноштво испита за један дан, а све их је потписала иста комисија. Људи су полагали 20 предмета за дан код исте комисије. Иста комисија била је за математику, српски, хемију, физику... Имамо све црно на бијело шта се догађало - рекао је Чутура.

Због сумњи у неисправност издатих диплома Чутура се у новембру прошле године обратио за помоћ Форензичком центру за вјештачење докумената из Бањалуке. Каже да су стручњаци тог центра радили вјештачење дуже од мјесец и потврдили његове сумње.

- Они су нам доставили елаборат на 300 страна који потврђује наше сумње и на основу којег смо послали пријаву Окружном тужилаштву - појашњава Чутура и додаје да је Форензички центар процијенио да је школа оштећена за 120.000 марака на основу ванредних полазника којима су издаване лажне дипломе.

Прича о лажним дипломама у поменутој школи први пут је отворена 2005. године за вријеме директорског мандата Слађане Вуковић.

- Тада је неколицина професора покренула ову причу и пријавила тадашњег директора. Спорне дипломе су биле издате Драшку и Ратку Каурину, који су платили 600 и 1.600 марака. Те дипломе су поништене, али нико у школи никада није сазнао какву је пресуду суд донио - истакао је Чутура.

Он каже да је Вуковићева имала сараднике у Министарству просвјете и културе РС.

- У вријеме мандата Вуковићеве помоћник тадашњег министра просвјете и културе био је Бошко Стојаковић, који је сарађивао са њом. Стојаковић је сада републички просвјетни инспектор и он је покренуо иницијативу за моју смјену. Напакована ми је смјена зато што сам отворио причу о лажним дипломама - казао је Чутура чијој се смјени успротивио Школски одбор.

Вуковићева је казала да је заузета и да ништа неће коментарисати без обзира на то о којој је теми ријеч. Са Стојаковићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Тужилаштво

У Окружном тужилаштву Бањалука кажу да им је Форензички центар за вјештачење докумената из Бањалуке 29. априла ове године доставио налаз и мишљење на захтјев директора Технолошке школе за провјеру аутентичности школске документације за период од протеклих десет година.

- Предмет се налази у раду код поступајућег тужиоца Одјељења за привредни и организовани криминал. С обзиром на то да се ради о новом предмету биће приоритетно рјешаван - рекли су у Окружном тужилаштву.

Занимања за која је издавано највише лажних диплома

- Фризери

- Козметичари

- Графички техничари

- Фотографи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана