Decenija od smrti Slađane Kobas

S. Ta.
Decenija od smrti Slađane Kobas

Prijedor - Na pravoslavnom groblju u Prijedoru obilježena je decenija od kada je svoju veliku bitku za život izgubila Slađana Kobas, trinaesta banjalučka zvjezdica.

Ova hrabra djevojčica je i pored teških bolesti sa kojima se borila cijeli život bila odličan đak prijedorske Osnovne škole "Dositej Obradović". Slađana je jedina preživjela beba iz banjalučkog porodilišta ratne 1992. godine, kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti dopreme kiseonika za inkubatore umrlo 12 novorođenčadi.

Parastos je služio protojerej Ranko Maletić, a na pomenu je bio Slađanin otac Stojan, koji je rekao da bi njegova kćerka, da je živa, 18. juna napunila 24 godine.

- Teško je svih ovih godina i dana od kada je nema. Veliku je borbu za život vodila i to uz pomoć humanih ljudi bez kojih ne bih mogao ništa da uradim - kaže Stojan i dodaje da su u tome veliku ulogu odigrali i mediji, ali da polako u zaborav padaju njegova Slađana i 12 beba, kao i njihove majke.

- Živim od penzije, a imam oženjenog sina i udatu kćerku i niko od njih nema posao. Teško nam je, ali od svega je najveća tuga što moje najmlađe dijete nije živo - kazao je on.

Slađanina učiteljica Nada Praštalo je rekla da sjećanje na ovu crvenokosu djevojčicu ne blijedi.

- Kada dobijem prvačiće, sjetim se Slađe, nasmijane i pune života. Želim da je tako pamtim. Mada, sjećam se i kada se žalila da je ne boli samo glava, nego i ruke i noge i kada sam saznala da njenoj bolesti nema lijeka - kazala je ona.

Slađana je imala trinaest i po godina kada je preminula. Preživjela je 12 teških operacija i bila je veliki borac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana