Дебљи чекови од априла, могуће још једно повећање

Милијана Латиновић
Дебљи чекови од априла, могуће још једно повећање

Бањалука - Осим повећања пензија од два одсто, које ће услиједити од априлске пензије, до краја године могуће је још једно додатно повећање, истакла је предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

Она је јуче након састанка са предсједником Удружења пензионера РС Радом Ракуљем, предсједником Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Народне скупштине РС Илијом Стеванчевићем и директором Фонда пензијско-инвалидског осигурања Младеном Милићем казала да је Влада Српске опредијељена да настави повећавати пензије.

- За повећање од два одсто на мјесечном нивоу до краја године издвајаће се додатних 1,7 милиона марака. Након што се ураде анализе, могуће је да ће током ове године бити још једно повећање пензија - истакла је Цвијановићева и додала да је преласком исплате пензија на трезор загарантована њихова редовност. Она је навела да постоји велика диспропорција између појединих пензија, те да је једна од могућности и усклађивање како би тај јаз био смањен, а да онда сљедећа повећања пензија иду линеарно.

- Овај јаз је логичан са аспекта система колико сте радили, толико сте и уплаћивали у пензијски фонд, али знајући каква је социјална карта наших пензионера, сматрамо да би било добро у једном кораку завршити повећање до одређеног износа, а након тога наставити свима једнако - рекла је Цвијановићева. 

Ракуљ је истакао да је Цвијановићева у свом мандату урадила више за пензионере него све друге владе.

- Повећање пензија за 17,5 одсто за пет година није мало. Међутим, велики број пензионера и даље живи доста лоше, јер су њихове основице за обрачун доста ниске - рекао је Ракуљ и поновио да пензионери не одустају од захтјева да буду дио Економско-социјалног савјета РС.  

Милић је истакао да су мјере Владе РС у овој области дале позитиван ефекат, те да је порасла наплата доприноса по основу пензијско-инвалидског осигурања.

- Раније смо имали свега 48,5 одсто корисника права на старосну пензију, а сада смо достигли ниво од 56 одсто - рекао је Милић и додао да је у окружењу једино Српска у претходном периоду повећавала пензије у континуитету.

Стеванчевић је истакао да је свако повећање пензија добродошло.

Стаж

Милић је подсјетио да је и даље мали проценат пензионера који пензију примају по основу пуног радног стажа.

- Од 260.000 пензионера, Српска има тек око осам одсто корисника права који имају 40 година ефективног радног стажа - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана