Давидовић: Волонтери - понос Српске

Срна
Давидовић: Волонтери - понос Српске

Бањалука - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић поручила је вечерас у Бањалуци да је поносна на Волонтерски сервис Српске који, окупљајући више од 3.500 волонтера, вриједно ради и указује на важност помагања другима.

“Једино друштво у којем постоје солидарност, хуманост и осјећај за друге има перспективу и у њему вриједи живјети. Волонтери Српске нам показују да можемо издвојити дио времена, снаге и знања да бисмо помагали другима”, рекла је Давидовићева новинарима уочи централне манифестације обиљежавања Међународног дана волонтера.

Она је навела да је вечерас у Бањалуци републичка награда за најбољег организатора волонтирања додијељена Удружењу “Мост” из Градишке, а награде за најбољег волонтера припале су Николи Стјепановићу из Добоја, Анастасији Ћоровић из Бањалуке, Даринки Ђајић из Фоче и Милошу Поповићу из Лакташа.

“Организатор волонтирања је добио награду у износу од четири просјечне плате или око 3.500 КМ, док су појединачне четири награде за најбоље волонтере у износу од по двије просјечне плате. Та средства треба да буду већа на републичком и локалном нивоу јер се оно што раде волонтери не може мјерити новцем”, нагласила је Давидовићева.

Она је истакла да се за волонтерске организације из буџета Српске издваја 50.000 КМ, те подсјетила да су волонтери дали велики допринос Републици у санирању посљедица катастрофалних поплава 2014. године.

Извршни директор Волонтерског сервиса Српске Свјетлана Поповић рекла је да се организацијом централне манифестације обиљежавања Међународног дана волонтера показују резултати годишњег ангажмана волонтера у Републици и прави примјери грађанског активизма.

“Ове године рад волонтера је обиљежила и републичка акција жФормирај ланацж. Тако смо у шест локалних заједница реализовали исто толико активности, уређивали простор, садили дрвеће, организовали едукативне радионице...”, навела је Поповићева.

Предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих лица из Фоче и добитник једне од награда за волонтирање Даринка Ђајић рекла је да ово удружење углавном помаже старијим људима.

“Поносна сам на волонтере у Српској и захваљујем тим људима који својом хуманошћу показују људскост. Надам се да ће друштво много више финансијски помагати волонтерима и њиховим удружењима да би могла егзистирати”, истакла је Ђајићева.

Један од најбољих волонтера Никола Стјепановић из Омладинског савјета Српске рекао је да се волонтирањем бави око три и по године и да је Међународни дан волонтера добра прилика за промовисање резултата добровољног рада у току године.

“Волонтери имају подршку у Српској и доста је прилика да слободно вријеме искористе на најбољи могући начин. Ове године рад волонтера у Српској су обиљежили и жСусрети младихж у организацији Омладинског савјета који су окупили више од 270 људи из региона и Русије”, навео је Стјепановић.

Манифестацији у Банском двору, коју је организовао Волонтерски сервис Српске заједно са ресорним министарством, присуствовали су бројни волонтери и званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

Генерална скупштина УН прогласила је 1985. године 5. децембар за Међународни дан волонтора као подсјећање на дан кад је 1970. створен Програм УН за волонтере.

Према овом програму, циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана